SGK hizmet dökümünüzde o harfler varsa dikkat! Emekliliğiniz veya sigortanız iptal olabilir.

SGK hizmet dökümünüzde o harfler varsa iş işten geçmiş olabilir! E-Devlet'ten kontrollerinizi yapın!

SGK (Sosyal Güvenlük Kurumu) riskden dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş sistemdir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastenelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsiniz. SGK sistemine göre işe başladığımız gün itibari ile hesaplanıyor. Hesaplanan primler hizmet dökümü olarak belgeleniyor. İnternetten ya da E-Devlet’ten bu belgeye ulaşmak mümkün.

Sosyal Güvenlük Kurumu (SGK) hizmet dökümünüze dikkat.

Ancak SGK hizmet dökümünüzde S (Sahte iş yeri) ve Ş (Şüpheli iş yeri) harfleri olanlar bu durumu ciddiye almalı. Kurumun bu harflerle kodladığı iş yerlerinde çalışanların emekliliği ya da sigortası iptal olabilir. Eğer bu harfleri görmüşseniz hemen panik olmaya gerek yok. En yakın SGK’ya giderek durumu öğrenebilir, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz.

SGK Hizmet Dökümü nedir?

SGK Hizmet Dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan bir hizmet belgesidir. Tüm vatandaşların alabileceği, sigorta ve prim bilgilerini barındıran ve 4A, 4B, 4C olarak üçe ayrılır.

Eski sistemde Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur’a bağlı olan vatandaşlar 4B hizmet dökümünü ve Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşlar 4C hizmet dökümünü alabilirler.

TC kimlik no ile SGK sorgulama yapabilirsiniz

SGK’nın resmi sitesi’nde son 12 aylık süreci kapsayan aylardaki Sosyal Güvenlük Kurumu Primlerinizi TC Kimlik No ile Sorgulama yapabilme imkanına sahipsiniz. Bu imkan sayesinde sadece T.C numaranızı bilmeniz yeterli. Bu sayede işe giriş çıkışlarınızı, SSK’nızın yatıp yatmadığını gönül rahatlığıyla görebilirsiniz.

TC kimlik no ile SGK sorgulama yapabilirsiniz.

SGK Hizmet Dökümü’nde hangi bilgiler yer alır?

1-Temel sigorta bilgileriniz

2-İlk defa sigortalı bir işe giriş tarihiniz ve çıkış tarihiniz

3-Ne kadar çalıştığınız (Sigortalı olarak kaç gün çalıştığınız)

4-Sigortalı olduğunuz dönemdeki hizmetleriniz

5-Hangi aylarda ne kadar prim yatırdığınızı

6-Hangi aylarda sigortanızın yattığı (sigortanın ödenip ödenmediği)

7-Çalıştığınız şirketi (İşveren hilesini engellemek için önemli)
gibi bilgileri görebilirsiniz.

SGK hizmet dökümü ne için kullanılır?

Sosyal Güvenlük Kurumu borç sorgulama, ne zaman emekli olurum, emekli maaşı sorgulama ve emekli maaşı hesaplama gibi uygulamalarda kullanılır.

1-Kıdem hesaplamada

2-İkramiye hesaplamada

3-Vize alma sürecinde

4-Mahkemelerde vb. birçok resmi kurumda
kullanılabilir.

Exit mobile version