Ekonomi

SGK resmen duyurdu: SMS ve e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından flaş bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre, ev hizmetlerinde çalışanlara yönelik harekete geçildi. Bu kapsamda, ayda 10 günden fazla çalışanlar doğrudan e-Devlet üzerinden ya da SMS yoluyla başvuru yapılabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışanlar için sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine, ayda 10 günden az çalışanlar için ise doğrudan e-Devlet kapısı üzerinden ya da SMS yoluyla başvuru yapılabileceğini bildirdi.

SGK AÇIKLADI

SGK’nin Twitter hesabından, ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve daha fazla ile 10 günden az çalıştırılanlara ilişkin bilgilendirmenin yapıldığı video paylaşıldı.

Videoda, “Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışanlar için ‘Ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalıştırılacaklara ilişkin bildirge’ ile sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine müracaat edilmelidir. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanlar için ise ‘Ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılacaklara ilişkin form’ ile doğrudan e-Devlet kapısı üzerinden ya da SMS yoluyla başvuru yapılabilir.” bilgisi yer aldı.

Hangi işler ev hizmeti sayılır?

Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması işleri ev hizmeti sayılacaktır.

Çocuk, yaşlı veya özel bakım işinin ev hizmetinde çalışanın evinde ya da hastane, bakımevi vb yerlerde yapılması da ev hizmeti sayılacaktır.

Aynı evde oturan üçüncü dereceye kadar akraba olanların yaptıkları işler ev hizmeti sayılmayacaktır.

Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanacak?

Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar hakkında bu işlerin ay içinde 10 günden az ve 10 günden fazla yapılıp yapılmadığına göre işlem yapılacaktır.

Ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, sigortalılar isterlerse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir.

Ayda 10 gün ve üzerinde çalışanların primleri işverenleri tarafından kolay işverenlik uygulamaları çerçevesinde ödenecektir.