EkonomiGenel

SGK talimat verdi: Artık PTT’ye gitmenize gerek yok! Ödemeniz banka hesabınıza yatırılıyor

SGK, çalışan kişilerin maddi ve manevi haklarının arkasında durduğunu gösterecek yeni bir ödeme açıklaması yaptı! PTT üzerinden alınan ödemeler artık e-Devlet üzerinden kontrol edilip banka hesaplarına aktarılabiliyor. Birçok kişi bilmediği için PTT’ye kadar gidip sıra beklemek ve ödemesini almak zorunda kalıyor; ancak yeni sistemle SGK ödemeleri hesabınıza anında geçiriliyor.

Çalışanlara, doğum, iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık durumlarında geçici iş göremezlik raporu veriliyor. Rapor, işverenin SGK’ya bildiriliyor ve rapor kullanan çalışanın maaşından kesilen tutar geri alınabiliyor. SGK tarafından yapılan açıklamada da:

“IBAN numaranızı e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ALO170 arayarak tanımlatmanız halinde rapor paranızı ve sevk ödemelerinizi hesabınıza gönderiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Rapor Parası Nedir?

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya doğum nedeniyle istirahatli olanlara raporlu oldukları süre için geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Halk arasında rapor parası olarak da adlandırılan geçici iş göremezlik ödeneği, bu yıl prime esas kazancı asgari ücrete kadar olan çalışan için ayakta tedavilerde 111,20 TL, yatarak tedavilerde günlük 83,40 TL olarak uygulanacak.

Rapor Parası Nasıl Alınır?

Rapor parasının alınması için ilk olarak işçinin raporu alıp işverene verilmesi gerekiyor. İşveren ise e-rapor sistemine 5 gün içerisinde giriyor. SGK yetkilileri bu raporu imceleyerek onay veriyor ve onaylanmasının ardından PTT’ye ödeme talimatı gönderiliyor. Bu arada çalışana da SMS’le bilgilendirme mesajı iletiliyor. Bu aşamaların ardından işçi rapor parasını PTT’ye giderek alabiliyor. Ancak yeni sistemle e-Devlet’e kişisel banka hesabınızı tanımlatarak direkt olarak ödemenin banka hesabınıza yatırılması talimatını verebilirsiniz.