SGK’dan memurların emeklilik hesabında önemli değişiklik

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Yargıtay’ın kararı üzerine memurlara yönelik önemli bir düzenleme yaparak, hizmet borçlanmaları ile sigorta başlangıç tarihinin öne çekilmesine imkân tanıdı. Bu değişiklikle birlikte, hizmet borçlanması yapan memurların borçlandıkları süreler, emeklilik hesaplanırken dikkate alınabilecek. Bu adımın memurlara daha erken emeklilik imkânı sağlaması bekleniyor.

Daha önceki uygulamada, Ekim 2008 tarihinden sonra memur statüsünde sigortalı olanların hizmet borçlanmaları, sigorta başlangıç tarihini öne çekmiyordu. Ancak yeni düzenleme ile bu durum değişti. Bu düzenleme özellikle askerlik, yurtdışı, öğrencilik gibi süreleri borçlanan memurların daha erken emekli olma avantajına sahip olmalarını sağlamayı amaçlıyor.

Yargıtay kararı etkili oldu

SGK’nın yaptığı değişiklik, Yargıtay’ın sigortalı lehine verdiği kararın ardından geldi. Yargıtay’ın kararı, bir sigortalının borçlandığı sürelerin emeklilik hesaplamasında dikkate alınması gerektiği yönündeydi.

Bu yeni düzenleme ile Ekim 2008’den önceki SSK, Bağ-Kur ve özel sandık kapsamında sigortalılığı bulunan, ancak sonrasında memur statüsünde çalışmaya başlayanların borçlandıkları süreler emeklilik hesaplamasında öne çekilebilecek. Ancak bu hak, Ekim 2008 sonrasında memur statüsünde çalışmaya başlamış olanları kapsamayacak.

Bu değişiklikle, daha önce borçlanılan sürelerin emeklilik hesaplamasında etkisiz kalması sorununa çözüm getirilmiş olacak.

 

Exit mobile version