EkonomiGündem

SGK’dan Yeni Güncelleme: 43 Yaşındakilere Emeklilik Hakkı – Hemen Başvurun!

Milyonlarca çalışanın ve erken emeklilikte yaşa takılanların gözü kulağı hükümetten yapılacak EYT açıklamasında. Aralık ayında EYT’nin mecliste görüşülmesi beklenirken, birçok vatandaşa erken emekli olma yolu açıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu erken emekli olma hakkını taşıyan mesleklerin listesini güncelledi. İşte haberin detayları…

Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş EYT’den gelecek haberi beklerken, EYT dışında farklı meslek grupları da erken emekli olabiliyor. Yıpranma payından faydalanarak SGK’dan erken emeklilik hakkı kazanan bazı meslekler yer almaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu bununla ilgili yeni bir güncelleme yaparak “yıpranma hakkı” olan mesleklerin sayısını 45’e çıkardığını duyurdu. Yapılan yeni güncelleme ile ağız-diş radyoloji uzmanı, röntgen teknisyeni, cezaevinde çalışan memurlar ve ihtiyat pilotları da bu listeye dahil edildi. Belirlenen meslekler bu haktan yararlanarak erken emekli olabilecek.

SGK Maden işçilerinin emeklilik yaşını da 55’ten 50’ye indirirken, izinde geçirdikleri süreleri ve tatilleri de yıpranmaya dahil ediyor. Yapılan bu düzenleme ile madenciler de 43 yaşında emekli olabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu 45 kişilik meslek grubunda; kurşun ve arsenikte, cam fabrikası ve atölyelerinde, çimento ve kok fabrikalarıyla, cıva üretiminde, termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, MİT, emniyet, basın ve gazetecilik de dahil olmak üzere bu haktan yararlanabiliyor.