Şi Cinping G20 Zirvesi’ne katılmıyor!

Şi Cinping, 9-10 Eylül tarihlerinde Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenecek olan G20 Zirvesi’ne katılmayacak. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning yaptığı açıklama da, G20 Zirvesi’nde ülkesini Başbakan Li Çiang’ın temsil edeceğini duyurdu.

2008’den beri ilk defa bir Çin Devlet Başkanı düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılmıyor. Tüm dünyada etkili olan pandemi yüzünden Şi Cinping, 2020 ve 2021 yıllarında zirveye görüntülü olarak katılmıştı.

Putin’den de benzer açıklama gelmişti

Rus hükümeti sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yoğun programından dolayı bu yıl ki G20 Zirvesi’ne katılmayacağını açıklamıştı. Bu yıl Hindistan’da düzenlenecek olan G20 Zirvesi’ne Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un katılması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Şi Cinping için yorumda bulundu

ABD Başkanı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in zirveye katılmamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını ifade etti. Ancak ikilinin kısa zaman içinde görüşmesi bekleniyor.

G20’ye kimler üye?

Avrupa Birliği, Almanya, Avustralya, Meksika, Brezilya, Çin, Endonezya, ABD, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Arjantin, Hindistan, Türkiye, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Rusya ve Suudi Arabistan G20’ye üye olan devletler arasında bulunuyor.

Kaynak: The Guardian

Exit mobile version