Siber saldırı nedeniyle aşı randevusu alınamıyor!

İtalya’da başkent Roma’nın içinde yer aldığı Lazio bölgesinde şoke eden bir gelişme yaşandı. Sağlık sistemine karşı büyük bir siber saldırı yapıldı. Bu sistemin içinde Covid aşılarının da yönetildiği bölüm vardı. Ayrıca sisteme günlerdir erişimi engelleyen siber korsanların Bitcoin ile fidye talep ettiği iddiası da gündemde.

Aşı randevusu ve sertifikası verilemiyor

Büyük saldırının sonucunda yaklaşık 6 milyon nüfuslu Lazio bölgesinin sağlık sistemine ait internet hizmet sağlayıcıları tamamen bloke oldu. Yaklaşık bir haftadır Covid aşı randevuları, aşı sertifikaları ve hastane randevularına internet üzerinden erişilemiyor.

Lazio Bölge Başkanı Nicola Zingaretti, “muhtemelen İtalya topraklarında bugüne kadar meydana gelen en ciddi siber saldırı” ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Zingaretti olayı bir “terör saldırısı” diye niteledi. Bölge başkanı gündeme bomba gibi düşen siber korsanların Bitcoin ile fidye talep ettiği iddiasını da yalanladı.

Yurt dışı kaynaklı olabilir

Siber saldırının yurt dışı kaynaklı olduğu bilgisi haberlerde iddia edildi. Kişisel verilerin korunması konusunda sistemsel yetersizlikler yeniden tartışılmaya başlarken, özel bilgileri de içeren verilerin “dark webde satılması” ihtimalinden de söz ediliyor.

Haber bugünkü İtalyan gazetelerinin baş sayfalarında, “Siber korsanlardan İtalya’ya şantaj”, “Lazio hacker’ların rehini”, “Bilgisayar terörü” gibi başlıklarla duyuruldu.

Exit mobile version