BilimSağlık

Sigara içenler koronavirüse daha az yakalanır demişlerdi! Tütün endüstrisinden para aldıkları ortaya çıktı

Sigara içen insanların içmeyenlere oranla daha az koronavirüse yakalandığı iddiası pandeminin başlangıcından bu yana tıp ve medya dünyasından kendine sık sık yer buluyordu. Sigara hakkından yapılan haber ve makalelerin ardında, bilim insanlarının tütün endüstrisi ile yaptıkları anlaşma ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hızla yayılan ve birçok kez evrim geçiren ölümcül koronavirüs hakkında sık sık uyarılarda bulunuyor. Özellikle sigara içen insanların daha dikkatli olması gerektiğinin özellikle altını çizen DSÖ, sigara içen birinin vücuduna tek nefeste 8 bine yakın zararlı madde girdiğini söylüyor. Bu zararlı maddelerin insan vücudunu savunmasız bıraktığını ve koronavirüse yakalanmış bir insanda tehlikeli bir hal alacağını belirtiyor.

Vakaların artmasında vatandaşların yanlış bilgilendirilmesinin de etkisi olduğunu savunan DSÖ’nün sık sık uyarmasına rağmen bazı bilim adamları birçok tıp dergisinde  sigaranın koronavirüse iyi geldiğini savunmuş ve bu makaleler büyük tepkiler almıştı. Sigara içenlerin covid 19 hastalığına yakalanma ihitmalinin yüzde 23 azaldığını belirten makalaleler, birçok medya kuruluşu tarafından da haber haline getirilip vatandaşlara sunulmuştu.

İlerleyen zamanlarda ‘sigara içen koronavirüse daha az yakalanıyor’ iddialı makaleleri yazan birden çok yazar yazılarını geri çekme kararı aldı. Birkaç yazarın tütün şirketleri tarafından finansal olarak desteklendiğinin ortaya çıkmasıyla birlikte yazıları haber haline getiren editörler de konu ile ilgili bir ilgisi olmadığını belirtti.