Gündem

Sigara içenlere Covid-19 aşısında öncelik tanınacak mı?

Corona virüsü salgınına karşı aşılama çalışmaları devam ediyor. Virüs salgının en çok etkilediği ülkelerden biri olan ABD’de ise sigara içenlere aşı önceliği tanınması konusunda tartışmalar yaşandı. Peki, Türkiye’de sigara içenlere aşı önceliği var mı? Türkiye’de aşılama sıralaması nedir?

Çin’den dünyaya yayılan corona virüsüne karşı, ABD’nin 28 eyaletinde devam eden aşı çalışmaları devam ediyor. Ancak ülkede federal yetkililer ile lokal yönetimler arasında anlaşmazlıklar yaşandı.

New York Times gazetesinin yaptığı araştırmaya göre, en az 32 eyalet aşılama planlarını, polis, öğretmen, market çalışanı ve iş başında virüse maruz kalma riski taşıyanları kapsayacak şekilde genişletti.

Sigara içenler de dahil edildi

New Jersey eyalet yetkililerinin corona virüs aşısı yapılacak gruplara, 65 yaş üstü ile birlikte, “tıbbi rahatsızlıklar” maddesini gerekçe göstererek sigara içenleri de dahil etmesi tepkilere neden oldu.

Alınan karara göre, 14-64 yaş aralığındaki sigara kullanan herkesin öğretmenlerden veya toplu taşıma çalışanlarından daha önce aşı yaptırabilmesinin önü açıldı.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Judith Persichilli, “Sigara içmek sizi covid-19 için önemli bir risk ve olumsuz bir sonuçla karşı karşıya bırakıyor.” İfadelerini kullandı.

Tepki çeken karar hakkında bazı çevreler olunum rahatsızlığı çeken bir sigara kullanıcısına öncelik tanınmasının anlaşılabilir olabileceği açıklamasında bulundular.

Türkiye’de sigara içenlere öncelik tanınacak mı?

Türkiye’de ise sigara içenlere öncelik tanınmıyor. Aşıda öncelik sağlık çalışanlarında.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan listeye göre, sağlık personel ve yaşlılardan sonra sırasıyla Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü aşılanacak.