Editörün SeçtikleriEkonomi

Sigara tiryakilerine çok kötü bayram hediyesi! Zam kararı alındı: İşte en ucuz sigara fiyatı

Türkiye’de tüketiciler, sigara ve alkol ürünlerindeki fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ettiği belirtilerek her yıl Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) güncellemeleri, bu ürünlerin maliyetini doğrudan etkilediği bildirildi. Bu noktada  2024 yılının ikinci yarısında beklenen Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışı, sigara fiyatlarını daha da yukarı çekeceği belirtilerek kısaca ÖTV zammı yapılacağı vurgulandı.

SİGARAYA ZAM GELİYOR

Konu ile ilgili olarak sigara kullanıcıları için zor günler kapıda olduğu bildirilerek geçtiğimiz haftalarda sigara fiyatlarına eklenen 3 liralık artışın ardından, Temmuz ayında beklenen ÖTV güncellemesiyle birlikte fiyatların daha da artacağı ifade edilerek en ucuz sigara paketinin fiyatının 66 Türk Lirası’na (TL) çıkması beklendiği paylaşıldı.

NE KADAR ARTIŞ OLACAK?

ÖTV, sigara ve alkol ürünlerinin fiyatlarını belirleyen en önemli faktörlerden biri. 2023 yılının ilk beş ayında ÜFE yüzde 17,87 olarak açıklanmışken, uzmanlar yılın ikinci yarısında bu oranın yüzde 20’nin üzerine çıkacağı beklenirken  fiyatlarda bir gelişme olduğunda okuyucularımızı egehaber.com sitemiz üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz.

EN UCUZ SİGARA FİYATI?

Sgara üzerinden alınan maktu vergi şu anda paket başına 1.4249 TL. Bu, 20 sigaralık bir paket için toplamda 28,5 TL anlamına geldiği belirtilerek eğer yüzde 20’lik bir vergi artışı gerçekleşirse, bu rakam 34,2 TL’ye yükseleceği fiade edildi. Bununla beraber mevcut ek maktu vergi 4,8 TL iken, yüzde 20’lik artış sonrasında bu 5,8 TL’ye çıkacağı aktarıldı. Bu hesaplamalar kapsamında sigaranın perakende satış fiyatının 60 TL’nin altında kalmayacağı piyasadaki en ucuz sigara şu anda 56 TL olduğu için, 10 TL’lik bir vergi artışı sonucunda fiyatın 66 TL’ye çıkması beklendiği ifade edildi.