Ekonomi

Sigarayı Bıraktıracak Zamlar Geliyor! Nisan 2022’de Sigara ve Alkole Yeni Zamlar Geliyor!

Son zamanlarda her şeyde olduğu gibi tekel ürünlerine de zamlar sırası ile gelmektedir. Mart ayında sigaraya yapılan 2 TL’lik zamdan sonra tepki görülmesine rağmen tekel ürünlerine yeni zamların yolda olduğu konuşulmakta. Kesilen vergilerin tekel ürünlerinde yüksek olmasından ve enflasyon oranlarından kaynaklanan zamlar yüzünden neredeyse her bir pakete bir paket vergi ödetilecek duruma gelinmektedir.  Böyle zamlar gelmeye devam ederse sigarayı bırakacağını ya da başka çözümler arayacağını söyleyen insanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Alkole yapılan zamlardan dolayı ise insanlar kendi alkollerini yapmaya çalışmakta ya da ucuz merdiven altı sahte ürünler almaktadır. Her iki durum da vatandaşın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Sigara ve Alkole Ne Zaman Zam Gelecek?

Mart ayında ki zamların ardından beklenen yeni zamlar ramazan ayını ilk haftasında bekleniyor. Sigaraya 4 ile 6 TL arasında alkole ise %10-15’lik bir zam yapılması beklenilmektedir. Nisan ayının ilk haftası beklenen sigara ve alkol gelecek olan zam ile birlikte neredeyse her ay zam uygulanan ürünler haline gelmekte.

Yeni Zamlardan Sonra En Uygun Sigara Kaç TL?

Düşünülen zam oranları uygulanırsa piyasada ki en düşük fiyatlı sigara 27,5 TL’ye çıkmaktadır. Alkole ise % 15 civarı zam geleceği söylense de bazı alkol çeşitledi bu orandan çok daha fazla etkileneceği düşünülmektedir.

Zamların Sebebi Ne?

Dünya genelinde ve ülkemizde yüksek enflasyon oranından kaynaklanan sıkıntılardan dolayı üretim maliyet miktarlarının artması zamların temel nedeni. Kur farkının sürekli değişken olması firmaların döviz bazlı ürün alımlarında zarar etmelerine sebep olmakta. Üstüne birde akaryakıta gelen zamlardan dolayı ulaşım maliyetlerinin artması nedeni ile zarar etmemek için zam uygulaması firmalar tarafından yapılmaktadır.