Sigortalı olarak çalışan herkes e-Devlet üzerinden kontrol etsin: Bu işaret varsa yandınız!

Çalışanların primleri hizmet dökümleri üzerinde gözüküyor. Bu nedenle emekli olmak isteyen milyonlarca vatandaş sık sık hizmet dökümünü kontrol ediyor. Vatandaşlar gün sayılarını kontrol etseler de bazı noktaları gözden kaçırıyorlar.

Emekli olmak isteyen vatandaşlar senelerce sigortalı olarak çalışıyor. Çalışanların prim bilgileri e-Devlet üzerinde yer alan hizmet dökümünden görüntülenebiliyor.

Vatandaşlar sıklıkla hizmet dökümlerini görüntüleseler de gözden kaçırdıkları bir nokta bulunuyor. SGK tarafından yapılan açıklamalara göre, hizmet dökümünde S harfi bulunan vatandaşların sigorta primleri iptal edilebilir. Sigorta primleri iptal olan kişi ise emekli olamaz.

Hizmet dökümündeki bu işaretlere dikkat

Hizmet dökümünde S kodu bulunanlar sahte iş yerinde çalışıyor olarak görülürler. Ş kodu bulunanlar şüpheli ve K harfi bulunanlar ise kontrollü iş yerinde çalışıyor demektir. Ş kodu bulunanların iş yeri ile ilgili denetim süreci başlar. İşyeri sahteyse bu kod S ile değiştirilir ve primler iptal edilir. Sorun yoksa kod iptal edilir.

Çalışan vatandaşlar hizmet dökümlerini e-Devlet sistemine giriş yaparak görüntüleyebilirler. E-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre bilgisi ile giriş yapılabiliyor. Şifre bilgisi bulunmayanlar PTT şubelerine başvurarak e-Devlet şifresi edinebilirler.

Exit mobile version