Kamu

Sigortasını başlatanlar dikkat: Düşük prim ile emekli olmak için bir yıl içinde ödeme yapmak gerekiyor!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş emeklilik hayali kuruyor. Bu kapsamda sigortalıları olanları ilgilendiren önemli gelişmeler yaşanıyor. Sigortasını başlatan ancak primini yatıramayan ev kadınlarının erken emeklilik için primlerini bir yıl içinde ödemesi gerekiyor.

Emekli olmak isteyen ev kadınları için hükûmet emeklilik hakkı tanıyor. Bu kapsamda ev kadınları İsteğe bağlı sigorta ile 5.400 prim günüyle emekli olabiliyorlar.

Sabah’ın haberine göre, isteğe bağlı sigortasını başlatan ancak primini yatıramayanların primlerini bir yıl içinde ödemesi gerekiyor. Yeni yapılandırma fırsatı kapsamında ev kadınları 12 aylık dönemde ödenmeyen primleri için yapılandırmaya başvurup taksit olanaklarından faydalanabilecekler.

Yapılandırma ile beraber, borcun meydana geldiği tarihteki ana para tutarını enflasyon farkı ile peşin veya taksitle ödeme imkânı bulunuyor. Temmuzda başvuruda bulunanlar geçen yılın ağustos ayından sonraki, uğustosta başvuranlar da eylül ayından sonraki döneme ait prim borçlarını yapılandırabilecek.

Kimler isteğe bağlı sigorta yaptırabilirler?

Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;

5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan,

Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar,

Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar,

18 yaşını dolduranlar,

Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.