Gündem

Şimdi de AY 4.2. varyantı çıktı: Delta varyantından daha bulaşıcı!

Pandemide yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Delta ve Mu varyantından sonra şimdi de AY 4.2. varyantı gündemde. Gelen son bilgilere göre, corona virüsün yeni varyantı İsrail’de tespit edildi. Varyant hakkında daha önce yapılan açıklamalarda, Delta varyantından yüzde 10 ila 15 daha bulaşıcı olduğu ifade edilmişti.

Dünyada corona virüsü salgını ile mücadele devam ediyor. Son gelen bilgilere göre ise Avrupa’da bir dizi ülkede keşfedilen AY 4.2. varyantı İsrail’de tespit edildi. Tel Aviv’deki Ben Gurion havaalanında, Avrupa’dan gelen bir çocukta AY 4.2. varyantı görüldüğü açıklandı.

Varyant hakkında daha önce açıklamalarda bulunan Cambridge’deki Wellcome Sanger Enstitüsü’nde Covid-19 Genomik Girişimi direktörü Jeffrey Barrett ve University College London Genetik Enstitüsü müdürü Francois Balloux, delta varyantından yüzde 10 ila 15 daha bulaşıcı olduğunu söylemişti.

Delta varyantı nedir?

Delta varyantı hızlı bulaşma özelliği ile tanınan bir varyanttır. Belirtileri arasında baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, işitme kaybının yer aldığı ifade ediliyor. Hücreye girişi, yayılması ve bulaşıcılığı daha fazla olan bu delta varyantı hücre kilidini aşarak akciğerlere daha kolay tutunabilmesi nedeniyle daha tehlikeli olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle varyanta karşı uzmanlar tarafından sıklıkla aşı çağrılarında bulunuluyor.