Yoğun bakımların ardından Türkiye’de şimdide koronavirüs aşısı krizi patlak verdi. Bursa Tabip Odası (BTO) aşı randevu sisteminin kapatıldığını duyururken Türk Tabipleri Birliği (TTB) aşı kalmadığını belirterek yaşanan aşı krizine dikkat çekti.
TTB aşı krizi ile ilgili yaptığı açıklamalarda şunları söyledi;
3 MAYIS ÖNCESİNE RANDEVU YOK!
“Aşılama programında, her yeni aşılanacak grup güncellenmesinde kaos yaşanmaktadır. En son 55 yaş için aşılamanın başlandığı duyurusu yapıldı ancak aşı randevu sistemi kapatıldı. Aşılama risk grubuna dahil edilen yurttaşlar ne 182’den ne de Aşıla mobil uygulamasından randevu alabilmektedir. Tabip odalarımızdan ve TTB kollarından gelen bilgilere göre Türkiye’nin tüm bölgelerinde aşı aksamasının olduğu, yurttaşların 3 Mayıs öncesine randevu alamadığı anlaşılmaktadır.
“ELDE AŞI BULUNMADIĞI AŞİKAR”
Aşı takviminin ve aşıların tedarikinin nasıl planlandığına dair daha sürecin başında yönelttiğimiz ve tekrar tekrar ilettiğimiz sorularımıza hâlâ yanıt vermeyen Sağlık Bakanlığı, pandeminin başından bu yana olduğu gibi yine salgın yerine algıyı yönetmektedir. Elde yeterli aşı bulunmadığı aşikâr olmasına rağmen yeni yaş gruplarına randevu açmış, duyurusunu yapmış ve ardından aşı randevu sistemini kapatmıştır. Haberlerde risk grubuna alındığını ve aşılanacağını öğrenen vatandaşlarımız, aile sağlığı merkezlerine ve sağlık kurumlarına başvurmakta, randevu ve aşıda yaşanan sıkıntıların sorumluluğunu sağlık çalışanlarında aramakta, sağlık çalışanlarına talep ve suçlamalarda bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın kötü yönetimi sağlıkta şiddet olarak karşımıza çıkmaktadır.
“Algı yönetmek yerine, vatandaşın hakkı olan aşıyı temin edin”
Kamuoyuna buradan duyuruyoruz: Bizler tüm vatandaşlarımızın bir an önce aşılanmasını istiyoruz ve bunun için canla başla çalışıyoruz. Aşıda ve randevuda yaşanan problemlerden/aksaklıklardan sağlık çalışanları sorumlu değildir. Sağlık Bakanlığı’na çağrımız; algı yönetmek yerine, toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için vatandaşlarımızın hakkı olan aşıyı, çalışma koşulları nedeniyle yüksek risk barındıran emekçileri de bir an önce öncelikli grupta değerlendirerek, daha fazla gecikmeksizin temin etmesidir.”
“GÜNLÜK AŞI KAPASİTESİ 2 MİLYON DEMİŞTİ”
Bursa Tabip Odası’ndan yapılan açıklama şöyle:
* Aşılamaya 14 Ocak 2021 tarihinde sağlık çalışanlarından başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük aşı yapma kapasitemizin 1,5 – 2 milyon olduğu, bu konuda tecrübeli olduğumuzu belirtmişti.
* Bugün 20 Nisan 2021, 96 günün ardından bugün Türkiye’de uygulanan 1. doz aşı sayısı 12,4 milyona ulaştı. Bir diğer deyişle yapılan günlük ortalama aşı sayısı 129 bin.
* Sayın Bakanın söylediğinin yüzde 10’una yakın bir aşılama sayısına sahibiz. Bağışıklamayı sağlayan 2. doz aşısı ise sadece 7.8 milyon kişiye uygulanabildi. Henüz toplumsal bağışıklığın çok uzağız.
“SİSTEM ÜZERİNDEN RANDEVU VERİLMİYOR”
Aile hekimlerinin ellerinde olmadığı için aşı yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Aile hekimlerinin aşı randevuları boş olmasına karşın hastalara sistem üzerinden randevu verilmiyor. Meslektaşlarımız, vatandaşların aşı sırası geldiği halde aşı randevusu alamadıkları için ve aşı olmadığı için bekliyorlar” denildi.
“GÜNDE 2 MİLYON AŞI YAPABİLSEYDİK BAĞIŞIKLIK KONUSUNDA YOL ALMIŞTIK”
“Sayın Koca’nın söylediği gibi günde 1,5-2 milyon aşı yapabilseydik büyük bir başarıya imza atmış ve toplumsal bağışıklık konusunda yol almış olacaktık” ifadelerini kullanan Bursa Tabip Odası, açıklamasında, salgının önüne geçmek için eldeki tek silahın aşı olduğu, bilerek acilen aşı sağlanması ve aşılama hizmeti hızlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SORULAR
Bursa Tabip Odası ayrıca Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:
* İlan edilen aşılama sayısına neden ulaşamıyoruz?
* Aile hekimlerimiz aşı yapmak konusunda istekli ve gayretliyken ve kendi randevuları boşken neden aşı olmak için başvuran hasta yok?
* Neden MHRS üzerinden aşı randevusu oluşturmada sıkıntılar yaşanıyor?
* Yaşanan bu sorunun sebebi nedir?