Dünya

Sınır Tanımayan Doktorlar: “Yunanistan göçmenleri sürekli Türk sularına geri itiyor”

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), yasa dışı göçmenlerin Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itildiği iddialarını içeren bir rapor yayımladı. Raporda ayrıca yasa dışı şekilde sınır dışı edildiği ileri sürülen 56 göçmenin ifadelerine de yer verildi.

MSF raporuna göre, son iki yılda Yunanistan’a botlarla ulaşan düzensiz göçmenlere karşı toplam 183 geri itme olayı kaydedildi. Raporda, mültecilerin Yunan unsurları veya kimliği belirsiz maskeli kişiler tarafından Türk kara sularına doğru itildiği aktarıldı. Bu itme olayında, biri hamile bir kadın olmak üzere iki kişinin boğularak hayatını kaybettiği ifade edildi.

Geri itmeler göçmenleri başka yollara sevk ediyor

Raporda, göçmenlere yardım edilmemesi, şiddet uygulanması ve geri itmelerin Midilli ve Sisam adalarının sınır yönetimi sisteminin bir parçası haline geldiği vurgulandı. Ayrıca, Yunanistan’ın uyguladığı bu geri itmelerin, düzensiz göçmenleri zor ve riskli alternatif yolları denemeye yönlendirdiği iddia edildi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, yasa dışı yollarla sınır dışı edilmenin yanı sıra, düzensiz göçmenlerin fiziksel saldırı, kelepçeleme, aşağılayıcı çıplak aramalar gibi insanlık dışı muamelelere maruz kaldığı da belirtildi.

Yunanistan reddetti

Yunanistan ise “geri itme” iddialarını reddederek, sahil güvenlik ekiplerinin Orta Doğu ve Afrika’dan Türkiye’ye geçmeye çalışan yüz binlerce göçmeni kurtardığını savundu.