Gündem

Sinovac aşısı olan 65 yaş üstü için flaş açıklama: 2. doz Sinovac aşısından 1-6 ay sonra 3. doz Biontech aşısı olmak gerekiyor!

Corona virüsü salgını Türkiye’de devam ediyor. Öte yandan virüsün delta varyantının ortaya çıkması küresel bir endişe yaratıyor. Son olarak Portekiz, Almanya, Fransa, Rusya ve İspanya’da delta varyantının görüldüğü öğrenildi.

Pandemi ile mücadele aşılama çalışmaları ile devam ediyor. Ancak son günlerde bazı ülkelerde tespit edilen delta varyantı endişe yaratıyor. Türkiye’de delta varyantının henüz tanımlanmadığı biliniyor. Sözcü’nün haberine göre, konu hakkında açıklamada bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Türkiye’deki duruma bakacak olursak, Türkiye’de de Delta varyantı tanımlandı ama genomik sürveyansı çok düzenli yapamıyoruz hala. Bu nedenle de durumumuzu net olarak bilemiyoruz şu an. Ama V1’den yola çıkarak şunu tahmin edebiliriz; Türkiye’de kısa bir süre sonra (diğerine nazaran daha fazla yayılıyor ve bulaşıyorsa) diğerinin yerine geçti V1. Delta varyantının da böyle olacağı tahmin ediliyor. Yani Alfa (V1) varyantının yerine geçecek Delta varyantı maalesef” ifadesi kullanıldı.

1-6 ay sonra 3. doz Biontech aşısı olunmalı

Öte yandan aşı vurulan vatandaşlar da yeni varyanta karşı korunup korunmadıklarını merak ediyorlar. ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, 2. doz Sinovac aşısından 1-6 ay sonra 3. doz Biontech veya başka bir aşı olunması gerektiğini söyledi.

Yapılan açıklamalarda, “Sinovac aşısı olan sağlık personeli ve 65 yaş üstüne, 3. doz Biontech olanağı bir an önce sağlanmalıdır. Delta varyantına Sinovac büyük ihtimalle durduramıyor ama Biontech çok etkili. 2. doz Sinovac aşısından 1-6 ay sonra 3. doz Biontech veya başka bir aşı olunması uygundur.” Denildi.
Biontech aşısının özellikle 2. dozdan sonra, delta varyantına karşı etkili olduğu bildirildi.