Çin aşısı Sinovac delta varyantına karşı koruma sağlıyor mu?

Son günlerde dünyanın dört bir yanına yayılan ve endişe uyandıran Delta varyantı ile ilgili Çin’den yeni açıklamalar geldi. Çinli uzmanlar ülkede üretilen aşıların bu varyanta olan etkisi için ilk defa konuştu.

Küresel anlamda en baskın koronavirüs tipi olarak kabul edilen Delta varyantı dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Bugüne kadar Türkiye de dahil 80’den fazla ülkede görüldü. Hal böyle olunca herkesin aklındaki soru ‘aşılar bu varyanta karşı etkili mi’ oldu. Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, Kovid-19 aşısının Delta varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu.

Peicheng, Reuters’a yaptığı açıklamada aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların, Delta varyantına karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gözlemlendiği bilgisine yer verdi.

Aşı üç doz uygulanmalı

Peicheng, üçüncü doz uygulamasının, Delta varyantına karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olacağını kaydetti. Zhong, açıklamasında araştırmanın Guangzhou kentindeki enfeksiyonların analizine dayandığı bilgisine yer verdi.

Delta varyantının belirtileri

Delta varyantı mutasyon virüsün genel yapısındaki değişikliklerdir. Varyant ise mutasyonla gelişen yeni virüse denir. Delta varyantı da corona virüsüne mutasyon geçirmiş türleri arasında yer alıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk ise belritleri hakkında şu görüşleri dile getiriyor; “Delta varyantının en sinsi özelliği, enfekte olanların boğazlarında çok hızlı bir şekilde, çok yüksek bir viral etkiye yol açmasıdır. Bu yüzden insanlar enfekte olduklarını fark etmeden virüsü başkalarına bulaştırabilir. Hastaların klinik şikayetleri daha çok grip-nezle gibi burun akıntısı, ateş, yorgunluk, kas ağrısı gibi başlayıp, akciğeri etkilediğinde de kuru öksürüğe ve nefes darlığına neden olur.”

 

Exit mobile version