GündemManşetSağlık

Sinovac aşısı olanlar dikkat! Sağlık Bakanlığı’nın Sinovac Aşısını durdurdu mu?

Aşılama oranının arttığı son dönemde Sinovac aşısını tercih edenleri panikletecek bir iddia gündeme geldi. Bir Twitter sayfası tarafından 9 Temmuz’da yapılan paylaşımla Sağlık Bakanlığı tarafından Sinovac aşısının kullanımının durdurulduğu iddia edildi.

Bir Twitter sayfası tarafından ortalığı karıştıracak ve Sinovac aşısı olanları tedirgin edecek öyle bir iddia ortaya atıldı ki.. 9 Temmuz 2021 tarihinde yapılan paylaşıma göre, Sağlık Bakanlığı Sinovac aşısının kullanımını durdurdu. Son dakika başlığıyla yayınlanan tweet “#Son Dakika: Sağlık Bakanlığı Sinovac Aşısını Durdurdu.” cümlesini içeriyor.

İddia doğru mu?

Paylaşımda yer alan bağlantıya tıklandığında Sağlık Bakanlığı tarafından Sinovac aşısı B18880035A serisinin kullanımının 8 Temmuz 2021 tarihinde durdurulduğu bilgisi yer alıyor. Sözcü gazetesine konuşan Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut Sinovac aşısı B18880035A serisinin  kullanımının durdurulduğu iddiasını doğruladı. Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı.

Tek seçeneğim Sinovac aşısı olsa ne yapardım?

Sinovac aşı randevusu alınabiliyor mu?

İddialara rağmen henüz bir resmi bir açıklama gelmedi. 9 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla E-Nabız üzerinden Sinovac tarafından üretilen COVID-19 aşı randevusu alınabiliyor.

Sinovac tarafından üretilen Coronvac ne kadar koruma sağlıyor?

1 SORU 5 UZMAN: Aşıda yaş sınırı kaldırılmalı mı? - Son Dakika Haberler

Türkiye’de, 14 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Çin şirketi Sinovac’ın geliştirdiği COVID-19 aşısı inaktif aşı olan CoronaVac uygulanmaya başlandı. 13 Ocak 2021 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’dan CoronaVac aşısı için acil kullanım onayı çıktı. CoronaVac aşısı, canlı yayında ilk kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bilim kurulu üyelerine uygulandı.

CoronaVac aşısının ise ne kadar koruma sağladığı merak konusu oldu. Faz 3 klinik çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre, iki doz aşının COVID-19 enfeksiyonuna karşı yüzde 83,5 koruma sağladığını gösterdi. Bu aşı Türkiye’de 10 binden fazla katılımcıya uygulandı. Yan etkiler arasında ciddi ölçekte veya ölüm riski oluşmadı. Hafif olarak atlatılan yan etkiler aşılama olduktan sonra 7 gün içinde ortaya çıkıyor.