Gündem

Sırada memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam var: Beklenti en az yüzde 50

Memur ve emekliler, maaşlarına yapılacak olan yeni yıl zammını merakla bekliyor. Zammın oranı önümüzdeki hafta belli olacak.

Beş aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 6’lık zam oranının aşılmasıyla birlikte enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak Çarşamba günü saat 10:00’da aralık ayı enflasyon verilerini açıklayacak.

TÜFE’nin kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28 arttığı verilerle belirtilirken, temmuz-kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 33,66’lık bir artış yaşandı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 2024-2025 toplu sözleşmesine göre, 2024’ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15’e ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

En düşük memur maaşının 33 bin liraya çıkması bekleniyor

Maaş artışlarının yanı sıra memur ve memur emeklileri, enflasyon farklarını 15 Ocak’ta alacak. Öngörülen artış ile en düşük memur maaşının 33 bin liraya çıkması bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları ise yüzde 33,66 oranında olacak. Uzmanlar, orta vadeli programa göre yüzde 65 TÜFE oranının gerçekleşmesi durumunda memur ve memur emeklilerinin maaş artışlarının yüzde 50’ye yakın olabileceğini belirtiyor.

Ayrıca, aralık ayı enflasyon beklenti ortalamasına göre, enflasyonun yüzde 3,19, yıllık enflasyon beklentisinin ise yüzde 65,19 olduğu tahmin ediliyor.