Şirket kurulumu için bazı belgelerim tamamlanması gerekiyor. Peki, Şirket kurmak için gerekli belgeler? Şirket nasıl kurulur?
Şirket kurmak için gerekli belgeler ve başvuru aşamaları nelerdir, nasıl şirket kurulur? egehaber.comŞahıs ya da limited şirketi kurmak istiyorsanız yapmanız gerekenleri haberimizden öğrenebilirsiniz.
Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Şirket kurmak için istenen belgeler, şirket kurulumu aşamaları içerisinde hazırlanmalıdır. Önce belgeleri hazırlayıp sonra kurulmaya başlayan şirketlerde, resmi işlemlerde sorunlar görülmektedir. egehaber.comHazırlanması gereken evraklar, ticaret odalarına teslim edilecek ve kişiye özel şirketlerin kurulumuna zemin hazırlayacaktır. Şirket kurmak için kişilerin şahıs işletmesi sınıfından büyüklükleri ile ayrılmaları, iş planları ile ticaret odalarına tatmin edici bir yıllık ve 10 yıllık plan sunmaları gerekmektedir.
Şirket Kurulumunda İstenen Belgeler
Şirket kurmak için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:
*Şirket Yetkilisi İmza Beyanı 2 adet
*Oda kayıt beyannamesi
*Şirket Kuruluşu Başvuru Formu 3 adet
*Kurucu ortaklar bilgi formu
*Sermayenin asgari bloke tutarının yatırıldığına dair banka yazısı
*Rekabet Kurumu payı banka dekontu
Şirket imza yetkili beyanı, başvuru yapılacak ticaret odasına yaptırabilmektedir. Ticaret odasından alınacak oda kayıt beyannamesi, üzerinde şirket ortaklarının fotoğraflarını bulundurmalıdır. Şirket kuruluşu formu da ticaret odasından temin edilirken, kişilerin kurucu ortaklar bilgi formuna kendi kimlik bilgilerini yazmaları istenmektedir. Rekabet kurumu payı, ticaret odası veznesine yatırılacaktır. Bunun yanında sermaye blokesi tutarı, tüm şirketlerin kuruluşunda kullanılan sermayenin teminatı ve tescili için yapılmaktadır.
Şirket Kurma Aşamaları
Şirket kurmak için basamaklar şu şekilde sıralanabilir:
*Öncelikle işinde iyi olan bir mali müşavir ile görüşülmelidir. Bu şekilde işlemlerin sizin adınıza yapılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca şirket kurulumu konusunda basamak takibinde de mali müşavirden yardım almanız gerekecektir.
*Mali müşavir ile aylık muhasebe takibi konusunda anlaşma yapılmalıdır.
*Şirket türünün seçilmesi gerekmektedir. Şirket türü, şahıs şirketi ya da sermaye firması olabilir. Sermaye firmaları ileri dönemlerde anonim veya limited şirket olarak anılacaktır.
*Şirket ana sözleşmesi hazırlanmalıdır. Bu sözleşmede şirkete dair isimden hisselere kadar tüm ayrıntılar belirlenir.
*Ana sözleşme, ticaret odalarına ticaret sicili için yollanır ve onay beklenir.
*Vergi kimlik numarası alındıktan sonra belgeler tamamlanır ve ticaret odasına iletilir.
*İmza sirküleri, ticaret odasından gelecek onay eşliğinde hazırlanır.
*Defter tasdikleri gerçekleştirilir.
*Vergi dairesine işe başlama kaydı verilir.
*Ticari faaliyetlerin başlangıcı yapılır ve vergi dairesine haber verilir.
Şirket Kurulumunda Sermaye Miktarları
Şirketler için sermaye tutarı, şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. egehaber.com Ticaret odaları tarafından belirlenen alt limit sermayeler kapsamında şirket türüne göre sermaye miktarı şu şekildedir:
*Şahıs şirketleri için sermaye yapılacak işe göre değişir. bu nedenle başlangıç olarak 1.000.000 TL sermaye ile şirket açılabilir.
*Limited şirketlerin sermaye miktarları 10.000.000 TL olarak belirlenmiştir.
*Anonim şirketlerin sermayeleri en az 50.000.000 TL olmalıdır.
Belirtilen miktarların altındaki başvurularda ticaret odaları, şirket kurulmasına dair onay vermemektedir.
Şirket Kurulumu İçin Ticaret Odasına Başvuru
Ticaret odalarına şirket kurmak için başvuru yapmak, bazı belgelerle gerçekleşmektedir. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:
*Ticaret Odası Başvuru Formu
*Ticaret Sicil Gazetesi
*Müdür İmza Sirküleri
*Şirket ana sözleşme
Ayrıca kişilerin yanında nüfus cüzdanları ve ikametgah belgeleri de bulunmalıdır.
Şirket Kurulumunda Belediye İşlemleri
Şirket kurarken yapılacak belediye işlemleri, işyeri açma ruhsatı çıkarma ve temizlik vergisi ile ilgili çalışmalardır. Kira kontratı ya da tapu ile yapılacak başvurularda, öncesinde ticaret odasından alınacak belgelerin de yanınızda olması gerekmektedir. bu şekilde vergi levhası ile yapılacak başvurular, şirket kurmak için gerekli son aşamadır. Belediyeden alınacak son belge ile şirket resmen faaliyete geçmiş sayılır.
Kaynak: egehaber.com