Editörün SeçtikleriEkonomiGenelGündem

Şirketlerden enflasyon adımı: Çalışanlarına ara zam yapacaklar! Zam oranı belli oldu

Temmuz ayında memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zamma ek şirketlerden de enflasyon adımı geldi! Çalışanlarını Türkiye’deki zorlu ekonomik koşullar ve yüksek enflasyon altında ezdirmek istemeyen patronlar, Temmuz ayında maaşlara ara zam yapmayı planlıyor.

Ülkemizde yaşam şartları gün geçtikçe zorlaşıyor. Ocak ayında maaşlara yansıyan zam yılın daha ilk yarısında eriyip giderken özellikle asgari ücretli çalışanlar, kira, fatura ve gıda harcamaları yüküyle bitmiş durumda… Ancak bazı şirketler, çalışanlarını düşündüklerini belli eden zam adımlarını atmaya başladı.

Sabah Gazetesi, çalışanlarına ara zam yapmayı planlayan bazı şirketleri ortaya çıkardı. Örneğin, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, yapılacak zammı şöyle ifade etti:

“Sektörümüzde özellikle mağazalarda çalışan satış elemanları, primle birlikte ortalama 7 bin TL alıyor. Bu maaş pozisyona göre artıyor. Son dönemde artan fiyatlara karşı personelimizi korumak için çalışma başlattık. Biz kendi şirketimiz olan TYH Tekstil’de yüzde 20 ve üzeri zam planlıyoruz. Arkadaşlarımız çalışıyor. Benzer hareketlilik sektör genelinde de var. Sektörde de oranlar yüzde 20’nin üzerinde. Maaşlara temmuzda yansıyacak.”

YÜZDE 15-25 ZAM

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, “Sektörde yaklaşık 1 milyon kişi çalışıyor. Artan hayat pahalılığına karşı şirketlerimiz harekete geçti. Şu an zam oranlarını belirlemek için çalışıyorlar. Bütçesi uygun olan şirketler çalışanlarına ortalama yüzde 15 ila 25 arasında ara zam yapmayı planlıyor. Bazı şirketlerde bu oran daha da yüksek olabilir. Bu zam oranlarını temmuz maaşlarına yansıtmayı planlıyorlar.” ifadelerini kullandı.

MAAŞLAR ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 30 ÜSTÜNDE

AYSAD Başkanı Sait Salıcı da “Sektörümüzde asgari ücretli çalışan oranı çok düşük. Sektör genelinde maaşlar minimum asgari ücretin yüzde 30 üzerinde. Firmalarımız çalışanlarını korumak için temmuz itibarıyla yüzde 20-30 arasında ara zam yapmayı planlıyor. Sektörde 500 bin kişi çalışıyor. Üretim ve ihracat odaklı çalışan sektörümüz çalışanını fiyat artışları karşısında mağdur etmemeyi hedefliyor.” dedi.