Sıvıyağ savaşlarına dair veriler ortaya çıktı: 10 kat daha fazla satış yapıldı

Geçtiğimiz hafta ayçiçek yağında yeterli stok bulunmadığı iddiası gündeme bomba gibi düşmüş, vatandaş sıvıyağ almak için marketlere akın etmişti. Marketlerde meydana gelen ‘sıvıyağ savaşları’ sosyal medyada da büyük yankı uyandırmıştı. Söz konusu güne dair sıvıyağ satışlarına ilişkin veriler ise ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; geçtiğimiz Cumartesi günü, ortalama bir gündekinin 10 katı kadar ayçiçeği yağı satıldı.

Türkiye’de ayçiçeği yağı tüketiminin yıllık ortalama 3,2 milyon ton olduğunu ve bunun yüzde 70’inin de Türkiye’de üretildiğini belirten İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, ayçiçeği yağındaki yüzde 30’luk kısmın ise Rusya ve Ukrayna’dan geldiği bilgisini paylaştı:

“Şu anda hiçbir ayçiçeği yağını ithal etmesek bile ülkeye 3 ay yetecek ayçiçeği yağımız var.”

Çeşitli mecralarda vatandaşın artan talebini fırsata çevirmek isteyen çevrelere işaret eden Ömer Demir, “Yağ yok diyerek kabus yaşatıyor, oyun kuruyorlar, bu oyunla beraber de memleketi karıştırmak istiyorlar. Depolara malları çektiklerini hep beraber seyrettik. Bunlar bu kaos ve kargaşadan yıllardan beri büyük para kazanmışlar. Bugün de gıda darbesi yapıyorlar” ifadesini kullandı.

Exit mobile version