Kamu

Size miras kaldı mı? e-Devlet’ten öğrenmek için tıklayın!

Vatandaşlar tarafından en merak edilen hizmetlerden biri olan vasiyetname sorgulaması ile size miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz.2020’de e-Devlet üzerinden çok sayıda vatandaş vasiyet sorgulama yaptı. Peki, kimler vasiyetname sorgulama yapabilir? İşte cevabı…

Günümüzde dijital teknolojilerin gelişmesi ile beraber pek çok işlem e-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. Bu kapsamda 2020 yılında en çok faydalanılan uygulamalarsan biri de vasiyetname sorgulaması oldu. Yapılan açıklamalara göre, 2020’de “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 sorgulama yapıldı. Böylece uygulamanın başladığı gün ile 31 Aralık 2020 arasındaki sorgulama sayısı 10 milyon 85 bin 457’ye ulaştı. Peki, kimler vasiyetname sorgulama yapabilir?

Kimler sorgulama yapabiliyor?

Mirasçı olarak UYAP’a kayıtlı vatandaşlar, e-Devlet uygulamasından “Veraset İlamı Sorgulama” hizmetine girerek mirasçısı olduğu dosyaları sorgulayabiliyor ve mirasçılık belgesini görüntüleyebiliyor.
Ayrıca mirasçı, murisin taraf olduğu hukuk, idari yargı ve icra dosyalarını da sorgulayıp bilgi alabiliyor. Bu uygulama için de yine kişinin murisin mirasçısı olarak UYAP sisteminde kayıtlı olması gerekiyor.

E-DEVLET MİRAS SORGULAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ. 

e-Devlete nasıl kayıt olunur?

E-Devlet’in resmi internet adresi olan www.turkiye.gov.tr girdiğinizde sağ üstte bulunan sisteme giriş butonuna tıklayın. Açılan sayfaya T.C. kimlik numaranız ile E-devlet şifrenizi yazarak sisteme girişinizi yapabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa PTT’den e-Devlet şifresi almanız gerekir.