Ekonomi

Sobalı evlere kömür, doğal gazlı evlere para dağıtılacak: e-Devlet üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor!

Kış aylarının yaklaşması ile beraber birçok vatandaş ısınma derdine düştü. Evinde soba bulunan birçok vatandaş ise yakacak yardımları için araştırmalara başladı. Devlet 18 yaşından büyük olanların yardım başvurularını kabul ediyor.

Türkiye’de devlet çeşitli sosyal destek yardımlarında bulunuyor. Kış ayları gelirken yakacak yardımları da vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı internet sayfası üzerinden yakacak yardımına ilişkin detayları açıkladı.

Yakacak yardımı

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından 3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi hanelere Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünden bedelsiz olarak temin edilen kömürün ulaştırılması şeklinde yakacak yardımı yapılmaktadır.

3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan haneler

Hanelere dağıtılacak kömür miktarı bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenmektedir.

Kış ayları öncesinde, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sevkiyat programına göre teslimatlar gerçekleştirilmektedir.
Yakacak yardımı için vatandaşlar Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu’nda bulunabilirler.

Doğal gaz yardımı


“Doğalgaz Tüketim Desteği” programından hanelerin faydalanabilmesi için, başvuru sahibinin şu şartları taşıması gerekmektedir;

Türk vatandaşı olması,
E-Devlet kapısı üzerinden destek programına başvuruda bulunması,
Doğal gaz arzı sağlanan ilçe/beldede ikamet ediyor olması,
İkamet adresinde ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı bir doğal gaz aboneliği bulunması
Ödenecek faturasının mesken abone grubuna ait olması,
Hakkında ilgili SYD Vakfınca hak sahipliği kararı verilmesi

Hem faturalı hem de ön ödemeli sayaç kullananlara verilecek

Doğalgaz Tüketim Desteğini hem faturalı hem de ön ödemeli sayaç kullanan hanelere verilecek. Vatandaşlar e- Devlet’ten yaptıkları başvuruları onaylandıktan sonra PTT’ye gidip faturalarını ibraz ederek destekten yararlanabilecek. Ön ödemeli sayaç kullananların ise destek miktarı kartlarına yansıtılacak