BilimGündemTeknolojiYerel Haberler

Şok Edici Açıklama Geldi! İnsan Beyni Küçülüyor!

Brain, Behavior, and Evolution’da yayınlanan bir araştırmaya göre modern insanın beyin kütlesi son 50 bin yılda yüzde 5’ten fazla azaldı. Beyin kitlesindeki düşüşün ana sebebi bulunamazken bilim insanları bunun obezitedeki artışla ilişkili olabileceğini düşünüyor.Tüm detaylar açıklandı.

ABD’li bilim insanı Jeff Morgan Stibel yaptığı yeni araştırma ile son yıllarda sıkça gündeme gelen ‘İnsan beyni küçülüyor’ iddiasını doğruladı.Brain, Behavior and Evolution’da yayınlanan araştırmaya göre, son 4 milyon yıl boyunca, beynin vücudun geri kalanına göre orantısız bir şekilde büyümesiyle birlikte, hominin vücut büyüklüğü arttı.

“İnsan Beyni Küçülüyor”

Yapılan araştırma çalışması  için Holosen devrinden kalan 30 ve Geç Pleistosen’den 25 kafatası incelendi.Günümüz insanlarının incelenmesi için de 1980 ve 1982 arasında ölen 19 kişinin otopsi raporu kullanıldı. Sonuçlar insan beyninin yüzde 5,415 oranında küçüldüğünü ortaya koydu.

Sadece kütle değil zeka seviyeleri de düştü!

Milyonlarca yıllık hominin evriminin aksine, anatomik olarak modern insanların beyin kütlesi son 50 bin yılda önemli ölçüde azaldı.Araştırmanın yazarı Jeff Morgan Stibel, insan beynindeki küçülmenin ana sebebinin belirsiz olduğu ancak obezite ile ilişkili olabileceği düşünülüyor.Stibel, beynin kütlesindeki düşüşün yanı sıra sanayileşmiş bölgelerde yaşayan insanların zeka seviyelerinde de son 30 yılda önemli düşüşler meydana geldiğini ifade ediyor.

İlerleyen teknoloji tedavi için yeterli olmayacak

Araştırmacılar bilimdeki tüm gelişmeler ve ilerleyen teknolojinin beyindeki değişimleri telafi etmek için yeterli olamayabileceğini de vurguladı.