EkonomiGündem

Son 1 Yılda O Ürünlere Yüzde 51 Zam Geldi

Son dönemlerde iğneden ipliğe gelen zam vatandaşların belini bükmeye devam ediyor. Gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde artan fiyatlar vatandaşın cebini yakıyor. Özellikle kimi temel ihtiyaçlara gelen zamlar yetmez gibi bir de KDV ‘leri de düşürülmüyor.

Kadınlar Temel İhtiyaç Ürünlerine Ulaşmakta Güçlük Çekiyor

Artan temel ihtiyaç ürünlerinin başında gelen hijyenik ped fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Derin Yoksulluk  Ağı tarafından yapılan araştırmaya göre, kadınlar için en önemli temel ihtiyaç ürünü olan hijyenik pedlere ulaşamayan kadın sayısı yüzde 82’ye yükseldi. Artan fiyatlar nedeniyle pek çok kadın temel ihtiyaç ürünlerinin başında gelen hijyenik pedlere ulaşamıyor.

Son dönemlerde artan temel ihtiyaç ürünleri vatandaşı zor duruma sokuyor. Özellikle kadınların temel ihtiyaç ürünlerinden olan hijyenik pedlere bir yıl içinde yüzde 50 zam yapıldı. Artan fiyatlarla birlikte zaten hali hazırda hijyenik pedlere erişimi olmayan kadınlar için durum  daha da vahim hale gelirken kolaylıkla erişim sağlayan kadınlar için bile ped fiyatları ulaşılmaz oldu.

Yüzde 51 Oranında Zam Geldi

TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl birim fiyatı 0,66 olan ped fiyatları bir yıl içinde yüzde 51 oranında zamlanarak birim fiyatı 1,05 oldu. Birçok zincir markette ped fiyatları en düşük 18 TL’yi görürken bazı yerlerde 60 TL’lere kadar yükseliyor. Kadınlar için temel ihtiyaç ürünlerinin başında gelmesine rağmen hijyenik pedlerde alınan KDV yüzde 18 oranında bu da ped fiyatlarını oldukça etkiliyor.