EkonomiGündem

Son 1 Yılın Zam Rekortmeni O Gıda Oldu

Son günlerde iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Doğalgazdan, kömüre, domatesten, elektriğe gelen zamlar ile birlikte vatandaşın canı her geçen gün sıkılmaya devam ediyor. Dar gelirli vatandaş ay sonunu getiremez ve alışveriş yapamazken son bir yılda Türkiye’de bulunan ürünlere gelen zam oranları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Peki patatesten, tavuğa, undan, yumurtaya birçok ürüne yüzde kaç zam geldi. Detaylar haberimizde…

Zam Şampiyonu Patlıcan Oldu

Artan gıda ve temel ihtiyaç ürünleri fiyatları sonrası dar gelirli vatandaşlar ay sonunu nasıl getireceğini kara kara düşünür oldu. TÜİK verilerine göre son 1 yılda gıda ürünlerine gelen zamlar açıklandı. Vatandaşın sofralarından ayırmadığı gıda ve temel ihtiyaç ürünlerine de zam yapıldı. Son bir yıl içinde en çok zamlanan pazarın rekortmeni patlıcan oldu. Patlıcana son bir yıl içinde yüzde 116 zam yapıldı. Ardından ülkemizde en çok tüketilen sebze olan patatese yüzde 123, son zamanlarda yapılan zamlardan en çok etkilenen margarine yüzde 127, salatalığa yüzde 111, mercimeğe yüzde 109 oranında zam yapıldı.

Son 1 Yılda Ayçiçek Yağına Yüzde 55 Zam

Tavuk eti de son 1 yılda en çok zamlanan ürünler listesine girdi, tavuk etine son 1 yılda yüzde 94 oranında zam geldi. Makarnaya yüzde 83 nohuta yüzde 83, una yüzde 71, domatese yüzde 74 meyve suyuna yüzde 69, yumurtaya yüzde 61, ekmeğe yüzde 59, balığa yüzde 56 ve mutfakların temel yağlarından olan Ayçiçek yağına ise yüzde 55 oranında zam yapıldı.