Genel

Son 5 Yıl İçerisinde Ev Satanları İlgilendiriyor; Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Beyannamesi İçin Son Tarih Yaklaştı! Dürüst Olmazsanız Ceza Alabilirsiniz…

Özellikle bir evi alıp, 5 yıl içerisinde satışa koyan kişilerin vermesi gereken beyannamelerden biri olan Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi beyannamesi, bu yıl için de zorunlu tutuldu. Aldığı evi 5 yıl dolmadan satacak olan vatandaşların vermesi gereken bu beyannamenin son tarihi 31 Mart 2022 olarak açıklandı. Konuya ilişkin vatandaşları uyaran açıklamalarda bulunan uzman İbrahim Çolak, beyanların dürüst olmaması halinde ortaya çıkabilecek cezai miktarları örnekler ile DHA aracılığıyla kamuoyuna açıkladı.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’nde Beyanın Doğruluğu Önemli

Vatandaşları Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’nde doğru bir beyan vermemesi halinde bekleyen cezai işlemleri anlatan İbrahim Çolak, “Gelir Vergisi Kanunu’nun 80’inci maddesine göre, miras ve bağış yoluyla sahip olunan konutların dışındakiler, alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde satıldığında, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Konut sahiplerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bu ayın sonuna kadar beyanname vermesi gerekiyor. Ancak bazı gayrimenkul sahipleri Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ni düşürmek için yanlış beyanda bulunabiliyor. Bu durum tespit edildiğinde gayrimenkul sahipleri, eksik vergileri ödemekle yükümlü tutulurken aynı zamanda yüklü miktarda cezayla karşı karşıya kalıyor” açıklamalarında bulundu.

Cezalar 50 Bin TL’ye Ulaşmış Durumda

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’nde dürüst bir beyan verilmezse gelebilecek cezayı örnek bir hesap ile anlatan İbrahim Çolak; “2020 yılı Ocak ayında 450 bin TL’ye satın aldığı evin değerini tapuda 250 bin TL olarak beyan eden konut sahibi, evini 2021 yılı Aralık ayında satışa çıkardığında evin ulaştığı gerçek değer olan 700 bin TL’den beyanda bulunursa 50 bin TL’ye yakın Değer Artış Kazancı Vergisi ödemek zorunda kalabilir. Oysa konut satın alınırken gerçek bedel olan 450 bin TL olarak beyan edilseydi, yalnızca fazladan bir miktar tapu harcı ödemesi yapılacaktı. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için mutlaka konut alım bedeli üzerinden tapu harcı beyanında bulunmak gerekiyor” dedi.

Vergiye Tabi Olan Tutar Evin Alış ile Satış Değeri Arasındaki Farktan Hesaplanıyor

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ne tabi olan tutarın nasıl hesaplandığını da kamuoyuyla paylaşan İbrahim Çolak, açıklamalarını; “Enflasyona göre düzenlenen evin alış ile satış değeri arasındaki farkın hesaplanmasıyla enflasyondan bağımsız elde edilen gerçek kazanç bulunur. Bu kazançtan her yıl açıklanan istisna tutar, alım sırasında ödenen tapu harcı ve konut kredisi kullanıldıysa satışa kadar ödenen faizlerin toplamı düşülür. Böylece ‘vergiye tabi tutar’ bulunur. Bu tutara vergi dilimleri uygulanır” ifadeleriyle noktaladı.