Son 500 yılda, dünya üzerinde 73 farklı türün soyunun tükendiği belirlendi. Bu türlerin yok oluşunda, insan faaliyetlerinin etkisi büyük. Bilim insanlarına göre, Dünya şu anda altıncı kitlesel yok oluşun eşiğinde.
Dünya tarihinde daha önce 5 büyük biyolojik felaket yaşandı. Bunların en bilineni, 66 milyon yıl önce gerçekleşen dev meteorun çarpmasıyla dinozorların soyunun tükenmesiydi. Ancak şu anda yaşanan felaketin sorumlusu bir meteor değil, insanlar.
İnsan etkisi olmasaydı daha uzun sürerdi
Stanford Üniversitesi (Amerika) ve UNAM Üniversitesi (Meksika) araştırmacıları, soyu tükenen canlı türlerinin sayısında hızlı bir artış tespit etti. Son 500 yılda 73 türün yok olduğunu belirleyen araştırmacılar, eğer insan etkisi olmasaydı, bu türlerin yok olmasının 18 bin yıl süreceğini hesapladı.
İnsanların, doğal yaşam alanlarını yok ederek, aşırı avlanarak ve iklim krizini tetikleyerek türlerin soyunun tükenmesini hızlandırdığı vurgulandı. Uzmanlar, her türün kaybının genetik çeşitliliği de beraberinde götürdüğünü, bu durumun biyo-çeşitlilik için önemli bir risk oluşturduğunu belirtiyor.
Dünyada artık olmayan türlerden bazıları
Dodo (Raphus cucullatus): Dodo, Mauritius adasına özgü uçamaz bir kuştu. Yaklaşık 1662’de soyu tükendi. insanlar tarafından avlanma ve habitat tahribatı nedeniyle.
Yolcu güvercini (Ectopistes migratorius): Yolcu güvercini, Kuzey Amerika’ya özgü bir güvercin türüydü. Bir zamanlar gökyüzünü karartan muazzam sürüler halinde geliyordu. Ancak, ticari avlanma ve habitat kaybı nedeniyle 1914’te soyu tükendi.
Büyük auk (Pinguinus impennis): Büyük auk, Kuzey Atlantik’e özgü bir uçamayan auk türüydü. 1844’te insanlar tarafından avlanma ve habitat tahribatı nedeniyle soyu tükendi.
Tasmanya kaplanı (Thylacinus cynocephalus): Tasmanya kaplanı, Avustralya’ya özgü keseli bir yırtıcıydı. 1936’da avlanma ve habitat kaybı nedeniyle soyu tükendi.
Vaquita (Phocoena sinus): Vaquita, Kaliforniya Körfezi’ne özgü küçük bir liman yunusudur. Kritik tehlike altında ve önümüzdeki birkaç yıl içinde soyu tükenmesi bekleniyor. Avlanma ve habitat kaybı nedeniyle çok azaldılar.