Editörün SeçtikleriEkonomi

Son dakika açıklandı! 20 bin liraya kadar yükseldi

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun araştırmasına göre yeni sonuçlar açıklandı. Bu doğrultuda Mayıs ayında bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı önemli ölçüde artış gösterdiği belirtilerek Mayıs ayında, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı, bir önceki aya göre 36 lira artarak 19 bin 926 liraya ulaştığı ifade edildi. Ayrıca gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamalarda da önemli bir artış yaşandığı da aktarıldı.

1.148 TL’LİK BİR ARTIŞ VAR

Konu ile ilgili olarak aynı dönemde, yoksulluk sınırı da 1.148 liralık bir artışla 59 bin 353 liraya çıktığı ifade edilerek bir ailenin temel gereksinimlerini karşılamak için gereken maliyetin ne kadar yüksek olduğunu gösterirken Ankara’da yapılan fiyat derlemelerine göre, dengeli beslenmek için gereken gıda harcamalarında bazı değişiklikler yaşandığı da ifade edildi. Bu noktada bazı temel gıda maddelerinin fiyatlarında azalma görülse de, genel olarak gıda harcamalarında artış yaşanırken  araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışı gereksinimlerini karşılamak için yapması gereken harcama tutarı da önemli ölçüde arttığı bildirildi.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI YÜKSELİYOR

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun araştırması kapsamında yoksulluk sınırı, sadece gıda harcamalarını değil, aynı zamanda giyim, barınma, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçları da kapsadığı vurgulanarak yükselen açlık ve yoksulluk sınırları, toplumsal eşitsizliklerin ve ekonomik zorlukların arttığının bir göstergesi olarak değerlendirilebileceği da paylaşıldı.