Editörün SeçtikleriEkonomi

Son dakika! Aylık 60 bin lira maaşla çalışacak personel aranıyor

Malatya, Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olarak bilinir ve özellikle kayısı ile ünlü olduğu bilinirken son yıllarda, bölgenin coğrafi işaret tescilli bir diğer ürünü olan Yeşilyurt Dalbastı kirazı da dikkat çektiği ifade edildi. Ayrıca kiraz hasadının başlamasıyla birlikte, üreticilerin karşılaştığı zorluklar ve pazardaki fiyat dinamikleri, tarım sektörünün karşı karşıya olduğu genel sorunları aktarırken çok önemli bir haber geldi.

ARACILAR DAHA FAZLA KAZANIYOR

Yeşilyurt Dalbastı kirazının hasadı, Malatya’da tarım sektörü için bir bayram havası yarattığı belirtilerek bu yılki rekolte ve kalite, üreticileri memnun ettiği, tarladaki fiyatlarla pazardaki fiyatlar arasındaki büyük fark, üreticilerin yüzünü güldürmüediği ifade edildi. Tarlada kilogram başına düşük bir gelir elde eden çiftçiler, pazarda kirazların 60 ila 75 TL arasında satıldığını görülürken aracıların, çiftçilerin bir yıllık emeğinden daha fazlasını kısa sürede kazandığına dair şikayetler olduğu da vurgulandı.

GÜNLÜK 2 BİN LİRA VERİLİYOR

Üreticiler için bu yılın en büyük sorunu, günlük 2 bin TL ücretle çalışacak işçi bulamamak olurken yerel işçilerin konaklama sorunu nedeniyle il dışına çıkmaları ve bu durumun işçi bulmayı daha da zorlaştırması, çiftçileri zor durumda bıraktığı bildirildi. Günde ortalama 60 kilo kiraz toplayacak işçilerin maliyetinin yüksek olması, üreticilerin kar marjını düşürüyor ve bazı durumlarda kirazların ağaçta kalma riskini artırıyor.

PERSONEL ARANIYOR

Kiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi ise bu yıl kiraz hasadında işçi bulmakta güçlük yaşadıklarını ifade ederek çalışacak personel aradıklarını ifade etti. Özendi konu hakkında yaptığı açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Şu an bir devlet memuru bile 40 bin TL alırken bizler 60 bin TL’ye ayda çalışacak işçi bulamıyoruz. İşçi olmadığı için mecbur ben kendim topluyorum, yetiştiremediğimden de ürünün ağaçta kalma riski var.”