Son Dakika: Çeçen Lider Mariupol Hakkında Açıklamalarda Bulundu

24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna savaşı hız kesmeden devam ediyor. Oldukça kanlı geçen savaş, birçok şehirde can ve mal kaybıyla sonuçlanıyor. Stratejik olarak önemli bölgelerden biri olan Mariupol’de Rusya Ordusu kuşatma halinde.

Rusya’dan Beyaz Bayrak Şartı

Rus yetkililer şehrin kontörlünü ele geçirdiklerini açıklamışlardı. Bölgedeki Ukrayna birliklerinin Azovstal fabrikasına sıkışıp kaldıkları, askerlerin hayatının Ukrayna’nın teslim olmasına bağlı olduğu ifade edilmişti. Moskova yönetimi verilen süreyi daha önce birkaç kez uzatmış olsa da Ukrayna yönetimi teslim olmayı reddetmişti. Pazar günü teslim olma çağırısında bulunun Rusya, Azovstal fabrikasında sıkışan Ukraynalı askerlerin canlarının bağışlanacağını duyurmuştu. Saldırıya başlamadan önce teslimiyeti şart koşan Rus birlikleri, sıkışan askerlerin beyaz bayrak sallamaları durumunda bağışlanacağını açıkladı.

Çeçen Lider Açıkladı: Şehir Bugün Öğlen Düşecek

Savaşın başladığı ilk günden beri Rusya’yı desteklediğini ifade eden Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Mariupol hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Stratejik olarak önemli bir konumda olan Mariupol’un bugün öğlen saatleri itibari ile düşeceğini söyledi. Rusya Federasyonu’nun, öğle yemeğinde önce ya da sonra bölgeyi tamamen kontrolü altına alacağını iddia etti.

Zelenskiy Müzakere Etmeye Hazır

Mariupol’deki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, şehirde durumun günden güne kötüleştiğini ve hiçbir şekilde olumlu sonuç alamadıklarını ifade ederken, olası bir asker takasına olumlu yaklaştıklarını söylemişti. Bölgede yüzlerce yaralının olduğunu söyleyen Zelenskiy, çok sayıda vatandaşın Rus işgalcilerin baskısıyla bölgeyi terk ettiğini ve başlarına ne geldiğini bilmediklerini ifade etti. Bölgedeki krizin çözümü için iki yolun mevcut olduğunu dile getiren Zelenskiy; birinci yolun ciddi bir silah yardımı olduğunu, ikincisinin ise diplomatik yardım olduğunu ancak Rus tarafının buna sıcak bakmadığını söyledi. Zelenskiy, bölgede hayatını kaybeden ve yaralanan Rus askerlerine karşılık kendi askerinin değişimine hazır olduğunu ifade etti.

Son olarak, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Ortak düzenlenen basın toplantısında Mariupol’de Borodyanka kat kat fazla savaş suçu işlendiğini açıklandı.

Exit mobile version