EkonomiGündem

Son Dakika! EYT’ye 1999 Düzce Depremi Düzenlemesi

Aralık ayında meclise taşınacak olan EYT ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Emeklilikte Yaşa Takılan milyonlarca SSK BAĞ-KUR ve memurun gözü yapılacak yeni düzenlemede. Gelen son bilgilere göre 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi ile ilgili EYT’de yeni bir hesaplama çalışması başlatıldı.

Milyonlarca “Emeklilikte Yaşa Takılan” vatandaşın merakla bekledi EYT düzenlemesi ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı. 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden 21 gün sonrasına tekâmül eden 08 Eylül 1999 tarihinin, 31 Aralık 1999 tarihine çekilebileceği ileri sürüldü. Yapılması planlanan bu düzenleme ile 3600 ek göstergesinde olduğu gibi EYT’de kapsamın genişleyeceği ihtimali ortaya çıktı.

Emeklilikte Yaşa Takılan düzenlemesinde merak edilenler hususlar yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlıyor. Planlanan EYT düzenlemesinin Aralık ayında meclise taşınacağı ve yasalaşması ile birlikte 2023 Şubat ayında ilk maaşların hesaba geçeceği bekleniyor.

Peki, kimler EYT’den faydalanabilecek? EYT’de kapsam genişler mi? İşte detaylar…

EYT’de KAPSAM NETLEŞİYOR!

EYT ile ilgili yapılacak düzenlemede son bir aya gelinirken, gözler gelecek resmi açıklamaya çevrildi. SGK, BAĞ-KUR ve emekli sandığına tabi olup 08 Eylül 1999 tarihi itibariyle sigorta girişi olan herkesin EYT’den faydalanabileceği netleşti.

Aldığımız bilgilere göre daha önce de gündeme gelen EYT kapsamının 1999 yılının sonuna kadar yani 31 Aralık 1999 tarihine kadar uzatılması gerektiği yönünde bir takım talepler var. Bu konuyla alakalı Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun şu açıklamalarda bulundu, “8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı yasa çıktığında büyük depremden sadece 21 gün geçmişti” diyen uzman isim “Ve özellikle Marmara Bölgesi’nde insanlar deprem sonrası canının derdine düşmüştü. O dönemde işe girişler çok da önemli değildi, hatta ertelendi. İş yerleri yıkıldı. Birçok kişi işe başlayamadı. Fiilen işe başlasa dahi işe başlama tarihleri SGK’ya geç bildirildi. Bu nedenle kapsam genişleyebilir. Bu yönde büyük bir talep var” dedi.

3600 ek göstergesini örnek gösteren Erdursun, “Sadece 4 meslek grubunda 3600 ek gösterge beklentisi vardı. Ancak kapsamın genişletilmesi konusu daha sonra dillendirildi ve bu da karşılık buldu. Bu nedenle 31 Aralık 1999 tarihine kadar kapsam genişleyebilir. Bakanlık yetkilileri de bu durumu takip ediyor. Ben kapsamın genişleyebileceğini düşünenlerdenim” ifadelerinde bulundu.