Gündem

Son Dakika Merkez Bankası Açıkladı! Politika Faiz Oranı Sabit Tutuldu

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikaları Kurulu politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Fiyat istikrarını temel amacı doğrulusunda enflasyonsa düşüş olana kadar ve orta vadeli hedef yüzde 5 olana kadar var olan bütün araçların liralaşması stratejisinin uygulanmasına karar verildiğini açıkladı. Yatırım, üretim ve istihdam artışının düzenli sürdürülebilmesi için uygun ortamın oluşacağını belirten kurul kararın veri odaklı alındığını bildirdi. Para politikaları kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayınlanacağı bilgisini verdi. Yüksek küresel enflasyon beklentilerinin olduğunu ve uluslararası piyasa üzerinde ki etkilerinin yakından izlendiğini bildiren TCMB gelişen ülkelerdeki artan enerji fiyatları arz talep uyumsuzluğuna bağlı enflasyon oranlarında görülecek yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini belirtti.

Beklentileri Karşıladı

Para politikaları kurulu toplantısından önce ekonomistlerin ve yapılan anketlerin sonuçlarına göre TCMB’den çıkan sabit tutulma kararı şaşırtmadı. Ankete katılan katılımcıların çoğu para politikaları kurulunun faiz oranında değişiklik yapmayacaklarını ön görmüşlerdi.

Son 3 Toplantı Ayrıntıları

TCMB ilk olarak geçen yıl eylül, kasım ve aralık aylarında faizde 500 taban puan indirim kararı alarak yüzde 14 seviyesine çekmişti. Geçtiğimiz şubat ve mart ayları içinde oranda bir değişikliğe gidilmemişti.  Mart ayında başkan şahap Kavcıoğlu açıklamasında liralaşma stratejisi kapsamında politikalarını gözden geçirdiklerini ve faizi sabit tuttuklarını açıklamıştı. Yeni yapılan açıklamada da aynı durum gerçekleşti ve faiz yüzde 14 olarak sabitlendi.

2022 Faiz Politikası

2021 yılının son 4 toplantısında faizi 500 taban puan indirilmişti ve yüzde 14 seviyesinde tutulmuştu. Merkez bankası mart toplantısında da aynı kararı yeniden alarak faiz oranını yüzde 14 de sabit tuttu. Merkez bankası Türk lirasını öncelikli hale getirme politikasını devam ettireceklerini ve kararın oranlar taban alınarak verildiğini belirtti.