Editörün SeçtikleriEkonomi

Son dakika resmen devrim yapıldı! Yeni dönem başlıyor: Bunu yapmayana dev ceza var

Zorunlu Afet Sigortası (ZAS), Temmuz ayında gerçekleştirilecek genişleme ile sel dahil tüm doğal afetlere karşı tek bir poliçe üzerinden teminat sağlama hedefini taşıyor.

Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremleri sonrasında Deprem Sigortası (DASK) ilgisi arttı. Sigortalılık oranı %58’e yükselirken, Türkiye genelinde 11,5 milyon konut DASK kapsamına alındı. Marmara Bölgesi, %66’lık sigortalılık oranıyla öne çıkarken, en düşük oran Karadeniz Bölgesi’nde (%46) görüldü.

Hasar Ödemelerinde Hızlandırma ve Avans Uygulaması

6 Şubat depremleri sonrasında 600 bin hasar dosyasına 35 milyar TL ödeme yapıldı. Hasarlı binalara yönelik avans ödemesi uygulaması hayata geçirildi. 2024 itibariyle betonarme yapılar için sigorta birim metrekare bedeli 6 bin liraya yükseltildi. Azami teminat tutarı 1 milyon 272 bin TL olarak belirlendi. Yeni poliçelere enflasyon koruması eklendi.

Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) Geliyor: 2024’ün Temmuz Ayında Başlıyor

Temmuz 2024 itibariyle Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) devreye girecek. Bu kapsamda tek bir poliçe ile deprem ve sel dahil tüm doğal afetlere karşı teminat sağlanacak. DASK kayıtları internet üzerinden, sigorta acenteleri veya banka şubeleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Başvurular için bina tapusu ve kimlik bilgileri gereklidir.