Ekonomi

Son dakika! TCMB Merkez bankası büyük oranda faiz artırımı yapacağına dair tarih verildi!

Dolar kuru 14 TL’yi geçerek 15 bandına dayanması sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kuru düşürmek için çok büyük bir faiz artırımına gidebileceği iddia edildi. Öyle ki, TCMB’nın önümüzde ki aylarda büyük oranda faiz artırımına gidebileceği öngörüldü ve ne zaman faiz artırımına gideceğine dair ünlü banka tarih verdi. Merkez Bankası’nın bu tarz bir faiz artırımına gideceği ise erken seçim hazırlığı olarak yorumlandı. İşte son dakika ekonomide ki flaş gelişmeler…

Bugün ABD dolar kuru bugüne kadar görülmemiş bir tarihi zirveye taşındı. Merkez Bankası’nın geçtiğimiz Perşembe gününden bu güne sattığı döviz rezervleri bile kuru baskılamaya yetmedi. Önü alınamayan dolar, Türk Lirası karşısında yüzde 3,88, Euro 3,47, Japon Yeni 3,65 ve Rusya Rublesi 3,86 değer kazandı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Almanya merkezli Deutsche Bank, Merkez Bankası’nın 2022 yılı ilk çeyreğinde büyük bir oranda peş peşe faiz artırımına gideceğine dair öngörülerini yayınladı.

FAİZ ARTIRIMI İÇİN TARİH VERİLDİ

Türkiye ekonomisi hakkında Merkez Bankası’nı tüm faiz indirimi kararlarını 1 ay öncesinde doğru tahmin eden Deutsche Bank bu kez, TCMB’nin 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceği yönünde tahminde bulundu. ‘’Eğer Alman Bankası’nın bu tahminleri doğru ise iktidar erken seçim öncesine bir hazırlık olarak dolar kurunu düşürecektir’’ açıklaması yapan Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, TCMB’nın böyle bir adım atması muhtemeldir dedi.

ENFLASYON TAHMİNİ

Deutsche Bank raporunda enflasyon ve büyüme tahminlerine de yer verdi. Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 25 olacağı yönünde tahminde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, 2022’nin ilk yarısında enflasyonun yüzde 30’a kadar çıkacağını belirtti.

Deutsche Bank ayrıca, kur geçirgenliğinin etkisinin enflasyona yansıyacağını ve asgari fiyat artışıyla birlikte enflasyonun Mayıs 2022’de yüzde 35 seviyelerine ulaşabileceğini belirtti.

2021’de Türkiye ekonomisinin yüzde 10,1 büyümesini beklediğini belirten banka, Türk lirasındaki oynaklığın tüketiciler ve iş ortamı için belirsizliği artıracağını ve bunun ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağını söyledi. Bankanın 2022 büyüme tahmini ise yüzde 3,5 oldu.