Son Dakika: Türkiye, Tatbikattan Çekildi! THK’den Son Dakika Kararı Geldi!

Tiger Meet’ adı altında gerçekleştirilen tatbikat, her yıl farklı bir ülkede düzenleniyor. Katılan ülkelerin, tiger (kaplan) çağrı ismini taşıyan hava filolarının birbiriyle olan dayanışmasını pekiştirmek amaçlanıyor.

Yunanistan Ev Sahibi

Daha önce, 2005 ve 2015 yıllarında düzenlenen tatbikat programına Türkiye ev sahipliği yapmıştı. Bu sene gerçekleştirilecek olan ‘Tiger Meet’ tatbikatının ev sahibi ise Yunanistan olacak. Tatbikatın tarihi ise 9 ile 20 Mayıs tarihleri arası olarak belirlendi.

192.Filo Katılım Sağlayacaktı

Konuya yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, müttefik ilişkilerin olduğu birçok ülkenin katılımıyla gerçekleşecek olan bu tatbikat programına katılması için Balıkesir’de konuşlanan 9. Ana Jet Üs Komuntalığı’na bağlı kaplan çağrı adlı 192. Filo görevlendirilecekti.

Düzenlenen bu tatbikat faaliyetleri kapsamında, ev sahipliğini üstlenen ülke teknik düzenlemelerin yapılmasından sorumlu oluyor. Yunanistan’ın bu doğrultuda hazırladığı teknik düzenlemelerde, Türkiye ile olan anlaşmazlık konularında istismara yönelik ilaveler yaptığı tespit edildi. Yunanistan’ın teknik düzenlemelere yaptığı bu eklemeler sonrasında iki komşu ülkenin arası gerilmişti.

Yunanistan Talepleri Reddetti

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, eklemelerin kasıtlı olarak yapıldığını ve bu eklemelerin uluslararası hukuk kurallarına aykırı yazımlar içermesi sebebiyle değiştirilmelerini talep etti. Türkiye’nin ısrarla yaptığı çağrılara cevap vermeyen Yunanistan, teknik düzenlemelere yaptığı ekleri çıkarmadı.

Türkiye Katılmaktan Vazgeçti

Bu gelişmeler sonrasında Türkiye, Yunanistan ev sahipliğinde gerçekleşecek Tiger Meet tatbikat faaliyetlerine katılmama kararı verdi. Yunanistan’ın yürüttüğü tatbikat faaliyetlerini kendi politik menfaatleri doğrultusunda manipüle etmesinin buna sebep olduğu düşünülüyor.

Türk Hava Kuvvetleri ve unsurlarının düzenlenen tatbikata katılım sağlamayacağı resmi olarak bildirildi.

Yunanistan Tatbikatın Amacıyla Çelişti

Yaşanan bu gelişmelerin ardından konuya yakın güvenlik kaynakları tarafından çeşitli açıklamalar yapıldı. Türkiye’nin sürecin sonuna kadar birçok uzlaşmacı girişim çabaları olduğu söylendi. Ancak Yunanistan tarafından bu çabaların karşılıksız bırakıldığı ve Türkiye’nin katılımına tahammül edemediği izlenimi bıraktığı söylendi. Tiger Meet tatbikat faaliyetlerinin yapılış amacının birliktelik ve dostluğun pekiştirilmesi olduğunu dile getiren kaynaklar, Yunanistan’ın bu tutumunun bu amaçtan çok uzakta olduğunu ifade ettiler.

Exit mobile version