Editörün SeçtikleriEkonomi

Son dakika zam geldi! İşte yeni zamlı fiyatlar: En ucuzu 275 TL olu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, 6 aylık yurt içi üretici fiyat artışına bağlı olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları değiştiği belirtilerek bira, şarap ve rakı fiyatlarına yeni zamlar geldiği ifade edildi. Bununla beraber alkolde ilk zam haberleri de duyurulurken, özellikle şarap fiyatlarındaki artış dikkat çektiği ifade edildi.

TEMMUZ ZAMLARI GELDİ 

Önemli bir güncelleme ile 4 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve 6 aylık yurt içi üretici fiyat artışına bağlı olarak, alkollü içeceklerde fiyat artışları yaşandığı ifade edilerek  alkollü içecekler ve tütün mamullerinde ÖTV tutarlarında yüzde 19,49 oranında artış yapıldığı bildirildi.

Her litreye düşen alkol derecesi başına 2,06 lira ÖTV artışı gerçekleştiği ifade edilerek özellikle yüksek alkollü içeceklerde fiyatların önemli ölçüde yükselmesine neden olduğu vurgulandı.

EN UCUZU 275 TL OLDU 

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar önemli bir açıklama yaptı ve Süryani şaraplarındaki zamları duyurarak en pahalı şarabın fiyatı 2 bin 125 TL’ye, en ucuz şarabın fiyatı ise 275 TL’ye yükseldiğini bildirdi. Ayrıca Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün hesaplamalarına göre, 70’lik rakının fiyatı, ÖTV ve KDV tutarlarının artmasıyla birlikte 853 TL’ye yükseldiğini paylaştı.

Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, firmaların da zam yapmasıyla birlikte 70’lik rakının fiyatının 90-100 TL civarında artabileceğini tahmin ediyor. Bu, rakı severler için oldukça önemli bir maliyet artışı anlamına geliyor.