Ülke sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların yaşlılık dönemlerini garanti altına olabilmeleri için çeşitli hizmetler geliştiren Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olmak isteyen vatandaşlar için yaş, sigortalı olma süresi ve prim ödemesi şartlarını sağlamalarını istemektedir. Ancak Sosyal Güvenlik kurumu, bazı özel durumlarda çalışma hayatına devam edebilmek söz konusu olmadığı için vatandaşların mağdur olmalarını engellemek amacı ile bazı başlıklar altında ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu ayrıcalıklar kapsamında erken emekli olmak mümkündür.
Malulen Emeklilik Hakkı Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu, iş gücünü kaybetmiş olan vatandaşların erken emekli olabilmelerine olanak tanımaktadır. Ancak bu noktada önemli olan iş gücü kaybına sebep olan hastalığın ya da kazanın, sigortalı çalışma hayatı içerisinde iken ortaya çıkmış olmasıdır. Bu şartları sağlayan kişiler, malulen emekli olma hakkına sahiplerdir.
Hangi Hastalıklara Sahip Olan Kişiler Erken Emekli Olabilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışma hayatına dahil olunduktan sonra bazı hastalıklara ya da bazı sağlık durumlarına maruz kalan vatandaşlara erken emekli olma hakkı tanımaktadır. 1800 günlük prim ödemesini tamamlayan ve kurum tarafından belirlenmiş olan sağlık sorunlarından birine sahip olan kişiler, erken emekli olabilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun erken emeklilik kapsamında değerlendirdiği hastalıklar şu şekildedir:
- Ölümcül kanser türleri
- Epilepsi
- Denge ya da görme kayıplarına sebep olan rahatsızlıklar
- Serebral palsi
- Behçet hastalığı
- Kansızlık
- Tüberküloz
- Şizofreni
- Bipolar kişilik bozukluğu
- Organ nakilleri veya organ kayıpları
- AIDS
Engelli Olma Durumunda Erken Emekli Olma Şartları
Dahil olunan iş kolu kapsamında kaza geçirmiş ve sonucunda engel durumu ortaya çıkmış olan vatandaşların erken emekli olabilmeleri için şu şartları sağlamaları gerekmektedir:
- Yüzde 40 ve üzeri engelli olmak
- İlgili sağlık raporunda “çalışamaz” ibaresine sahip olmak
- Yüzde 40- yüzde 49 engellilik durumunda 18 yıllık prim ödemesini tamamlamış olmak
- Yüzde 50- yüzde 59 engellilik durumunda 16 yıllık prim ödemesini tamamlamış olmak
- Yüzde 60 ve üzeri engellilik durumunda 10 yıllık prim ödemesini tamamlamış olmak