Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu kimsenin bilmediği o hizmeti açıkladı: Tek dilekçe ile 3 maaş birden almak mümkün!

Vatandaşların sigortalı çalışma hayatlarını sisteme işlemek ile mükellef olan Sosyal Güvenlik Kurumu, yapılan prim ödemeleri ve diğer şartların sağlanması durumunda yaşlılık döneminde alınacak olan emekli maaşlarını hesaplamaktadır. Her vatandaşın çalışma hayatı boyunca aldığı maaş ödemelerine, ismine yapılan prim ödemelerine ve yaşına bağlı olarak hesaplanmış olan emekli maaşı tutarı farklıdır. Ancak 3 şartı yerine getiren herkes mutlaka emekli maaşı almaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun en büyük hizmetlerinden biri olarak bilinen emekli maaşı ödemeleri, yaşlılık dönemini garanti altına almak isteyen vatandaşlar için oldukça önemlidir. Ancak ülkenin ekonomik şartları çerçevesinde tek emekli maaşı ile geçinmek nerede ise imkansızdır. Bunu öngören devlet kurumu, ilgili şartları sağlayan tüm vatandaşlara 3 maaşa kadar ödeme yapılabileceğini duyurmuştur. Peki, SGK’dan 3 maaş ödemesi nasıl alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 3 Maaş Ödemesi Birden!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan duyuruya göre kendi emekli maaşına sahip olan vatandaşların, ek olarak 2 maaş daha alabilme hakkı bulunmaktadır. Bu durumun bazı gruplar için geçerli olduğuna dikkat çeken Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalı anne babasını ya da eşini kaybetmiş olanlara, onlardan kalan maaş ödemelerinin belirli oranlardan bağlanabileceğini bildirmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Ne Kadar Ek Ödeme Alınabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu eşini veya anne- babasını kaybetmiş olan kişilere, şu oranlarda maaş bağlamaktadır:

  • Sigortalı çalışmayan eşe: %75
  • Sigortalı çalışan ya da emekli maaşı alan eşe: %50
  • Eşe ve bir çocuğa: %60- %30
  • Eşe ve iki çocuğa: %50, %25-25
  • Bir çocuğa: %50
  • İki çocuğa: %40-40

Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Maaş Ödemesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ek maaş ödemesi almak isteyenlerin, bağlı bulundukları SGK Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.