Sosyal medya kullananlar dikkat! Çok büyük ceza geliyor

Sosyal medyadaki hakaret olaylarına karşı yeni bir düzenleme yolda. İnternet üzerinde yapılan hakaretler artık cezasız kalmayacak. Sürecin hızlanması için yeni bir uygulama devreye girecek ve suç tespit edildiğinde para cezası uygulanacak. Günlük ceza miktarı minimum 100 liradan başlayarak 10 bin 500 liraya kadar çıkabilecek.

Yakında yasalaşması beklenen bir yargı paketiyle birlikte sosyal medyadaki hakaret suçlarına ilişkin önemli bir düzenleme hayata geçirilecek. Artık bu tür suçlarda uzlaşma yoluna gidilmeyecek ve suç tespit edildiğinde hemen cezai işlem uygulanacak.

Süreç nasıl işleyecek?

Ön ödemenin alt sınırı olan 3 ay 15 gün hapis cezasına karşılık gelen bir hakaret suçunda, günlük ceza miktarı en az 100 lira olacak ve maksimum 10 bin 500 liraya kadar çıkabilecek.

Tazminat hakkı doğacak

Sosyal medya üzerinden hakaret mağduru olan kişilerin tazminat talebinde bulunması önünde herhangi bir engel olmayacak. Yargı sürecinin hızlanması ve adalet sisteminin yükünün azaltılması hedefleniyor. Henüz tasarı aşamasında olan bu uygulama, mağduriyetlerin hızla giderilmesine olanak sağlayacak.

Tekrar ederse mahkeme yolu açılacak

Uygulamaya göre, kişi bir yıl içinde hakaret suçunu şikayet ederse ve savcılık suçun gerçekleştiğine kanaat getirirse, ön ödeme kurumuna yönlendirilerek para cezasına çarptırılacak. Bu durumda mağdurun rızası aranmayacak. Ancak kişi, 5 yıl içinde tekrar suça karışırsa dava yeniden açılacak ve mağdur haklarını hukuk yoluyla arayabilecek.

Exit mobile version