Sosyal medya kullanıcıları dikkat: Bunu yapana hapis cezası geliyor!

Sosyal medya kullanıcılarını ilgilendiren yeni bir düzenleme gündemde. Daha önce yapılan düzenleme ile sosyal medya temsilcilerinin Türkiye’de ofis açması zorunlu hale getirilmişti. Yeni düzenleme ile beraber ise sosyal medyada hakaret eden, kişilik haklarına saldıran ve özellikle yalan haber yayan kişilere yönelik hapis cezası getirilmesi planlanıyor.

2020 yılında yapılan bir düzenleme ile sosyal medya temsilcilerinin Türkiye’de ofis açmasını zorunlu tutan düzenleme hayatımıza sokulmuştu. 2021 yılında ise yeni bir düzenleme için kolların sıvandığı öğrenildi.
Buna göre, 5 5 bakanlığın üzerinde çalıştığı İnsan Hakları Eylem Planı’nın taslak metnine göre, sosyal medyadan işlenen suçlarla ilgili bir düzenleme yapılması planlanıyor. Eğer çalışmalar uygulamaya konulursa sosyal medya üzerinden hakaret eden, kişilik haklarına saldıran ve özellikle yalan haber yayan kişilere yönelik hapis cezası uygulanabilir.

Almanya örneği inceleniyor

Öte yandan suçun türe karşı kullanıcı para cezası alabilir ya da sosyal medya kullanımı yasaklanabilir.

Bakanlıklar Almanya’nın sosyal medya düzenlemesini inceliyor. Türkiye gazetesinin haberine göre Almanya’da, sosyal medya ‘kişilik haklarına ilişkin suçlar’, ‘cinsel dokunulmazlığa yönelik suçlar’, ‘dinî değerlere karşı suçlar’ ve ‘kamu güvenliğine karşı suçlar’ olarak dört başlık hâlinde ‘katalog suç’ olarak düzenlendi. Almanya hukukuna göre sosyal medyadan yalan haberi yaymaya ‘dezenformasyon’, bilmeden yalanı yaymaya da ‘mezenformasyon’ deniliyor. Her birisi için ayrı ayrı suçların oluşturulduğu da belirtiliyor. Ayrıca , Almanya’da sosyal medyadan kişilik haklarını ihlal edenler üç yıla kadar ve belirli durumlarda da beş yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor.
Bakanlıkların Almanya örneğini üzerinde çalışmalarını tamamlamalarının ve taslak üzerindeki yapılan çalışmanın bitirilmesinin ardından Türkiye’de uygulanacak düzenleme de ortaya çıkmış olacak.

Exit mobile version