Sosyal medyada ‘aşı olmayacağım’ başlığı gündem oldu!

Dünya genelinde milyonlarca insan corona virüsü nedeniyle enfekte oldu. Kasım ayında ise corona virüsüne karşı aşı müjdeleri peş peşe geldi. Bu kapsamda açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sözleşme yapılan aşıların 11 Aralık’tan sonra Türkiye’ye geleceğini söyledi. Ancak çok sayıda vatandaş aşılara tepkili. Bugün Twitter’da ‘aşı olmayacağım’ başlığı gündem oldu.

Türkiye’de corona virüsü vaka sayısı günlük 32 bini aştı. Artan vakalar endişelere yol açarken aynı zamanda aşı tartışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanlı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada, aşılama işlemlerinin 4 aşamada gerçekleştirileceğini duyurdu. Ancak çok sayıda vatandaş aşıya tepki gösteriyor. Bu nedenle bugün Twitter’da ‘aşı olmayacağım’ etiketi ile binlerce yorum yapıldı.

İşte o yapılan yorumlardan bazıları:

 

 

Corona virüsü aşıları kimlere nasıl yapılacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşıların hangi sıralama ile yapılacağına ilişkin açıklamaları şöyle:

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.
İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.

Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.
Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.

Bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalamış durumdayız. Bir mRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor. Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan sonra gelmesi beklenmektedir.

Şu anda teminine en yakın olduğumuz üç aşıdan birisi olan, sözleşme imzaladığımız aşı ile ülkemizde geliştirilen aşılardan ilk klinik çalışmalara ulaşan aşı ‘inaktif’ diye bilinen aşılardır.
Aşılar geldiğinde önce Halk Sağlığı ve TİTCK laboratuvarlarınca ülkemize ithal edilen tüm aşılarda uygulanan incelemeler yapılacaktır.

Covid-19 aşıları ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek, uygulamaya bu aşamadan sonra geçilecek.
Gelişmeler beklediğimiz yönde olumlu seyrederse Türkiye, aşılama çalışmalarına erken dönemde başlayan ilk ülkelerden olacaktır.

Exit mobile version