Sosyal medyada çığ gibi büyüyen tehlike: Çiğ süt içme çılgınlığı!

Uzmanlar, sütün pastörize edilmesinin 20. yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biri olduğunu belirterek, çiğ sütün zararlı mikroplar taşıma ve bunları insanlara bulaştırma riskini vurguluyor.

TikTok platformunda pastörize edilmemiş çiğ sütün besin değeri konusunda övgüler yapılırken, mikroorganizmalardan kaynaklanabilecek enfeksiyon riskleri göz ardı ediliyor. “Guardian” gazetesinde çıkan bir habere göre, çiğ süt içme akımı ABD’de tüketicileri, çiftçileri ve doktorları karşı karşıya getiriyor.

Amerika’da hızla yayılıyor

ABD’deki birçok eyalette çiğ süt satışının arttığı bildirilirken, fitness fenomeni Paul Saladino çiğ süt içmeyi önererek, “Marketten aldığınız pastörize süte benzemez” diyor. Ancak beslenme uzmanı Prof. Dr. Marion Nestle, çiğ süt trendinden duyduğu endişeyi dile getirirken, “Sütün pastörize edilmesi, 20. yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biridir. Vaktiyle çiğ inek sütü verilen bebekler ölürdü. Sütün pastörize edilmesi, işlenmiş gıda olduğunu göstermez. Bu akım, bilgisizliğin bir yansımasıdır” diyor.

Bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor

Süt, 75 dereceye kadar ısıtılıp soğutulup mikroplardan arındırılarak pastörize ediliyor. Öte yandan çiğ süt işlem görmeden tüketiliyor. Uzmanlar, çiğ sütün besleyici olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtirken, “Çiğ süt, campylobacter, cryptosporidium, E. coli, listeria, brusella ve salmonella gibi zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir” uyarısında bulunuyor.

 

Exit mobile version