Teknoloji

Sosyal medyada fotoğraf paylaşırken dikkat! Yapay zeka sizi soyabilir

Son dönemde birçok uzman ve kurum yapay zekanın getirdiği avantajları ve günlük yaşamdaki fırsatları konuşurken, yapay zeka ve deepfake teknolojilerinin kötü amaçlar için kolaylıkla kullanılabileceğini gösteren bir olay yaşandı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Courtney takma adını kullanan bir genç kadının kişisel Instagram hesabında paylaştığı bir fotoğraf, birkaç saat içinde en büyük kabusuna dönüştü. Gerçek adını açıklamayan Courtney, Instagram’da mutfağındaki bir aynada çektiği bir selfieyi paylaştı.

Yaptığı yeni görseli genç kızla paylaştı

Ancak Courtney’nin paylaşımından kısa bir süre sonra, fotoğrafı kendi bilgisayarına indiren ve yapay zeka kullanarak fotoğrafı sanki Courtney çıplakmış gibi gösteren bir kişi, bu “yeni” görseli genç kızla paylaştı.

Instagram hesabına gelen mesajı açtığında, Courtney çıplak olarak görünen bir fotoğrafın kendisine gönderildiğini gördü. Ancak, fotoğrafın gerçek dışı olduğunu fark etti ve yapay zeka teknolojisiyle üretilebileceğini anladı. Bu olayın ardından takipçisini engelledi ve sosyal medyadaki tüm fotoğraflarını kaldırdı.

20’li yaşlarında olan Courtney, büyük bir endişe ve anksiyete yaşadığını ifade ederek yasal yollara başvurmayı düşündüğünü belirtti. Courtney, “Tamamen masum bir fotoğrafımın böyle bir şekilde kullanılması beni derinden etkiledi. Midem bulandı, şoka girdim. Bu değiştirilmiş fotoğrafın tanıdıklarıma gönderilmesinden korktum” dedi.