Gündemİzmir HaberleriManşet

Soyer isyan etti! Neden engel oluyorsunuz?

HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent gündemindeki önemli konularla ilgili basınla bir araya geldi. Kültürpark 4 Nolu Holdeki meclis salonunda düzenlenen toplantıya CHP’li milletvekilleri, belediye başkanları, meclis üyeleri ve il yönetimi katılım sağladı. Toplantının gündemine İzmir’deki katı atık bertaraf tesislerini ve mezarlıklar sorununu getirdiklerini belirten Soyer, “Şikayet amacıyla değil, ancak gerçeklerin tüm çıplaklığıyla bilinmesi lazım” sözlerini kaydetti. Öte yandan Soyer, ülkedeki tüm ekonomik zorluklara rağmen yatırımlarına devam ettiklerini belirterek, “2019’da göreve geldiğimizde 650 milyon Euro borç vardı. 4 senenin sonunda 507 milyon Euro’ya indirmişiz. İZBB bu 4,5 senede borcunu aşağıya indirmiş. Döviz kurunu da biz belirlemiyoruz. Bizim yaptığımız iş borcumuzu geri ödemeye çalışmak. Ödedikçe borcumuz büyüyor” dedi. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları için dış borç arayışında olmalarının nedenini de aktaran Soyer, hükümetin bu konudaki yatırımlara destek vermediğini belirtti. Konuya örnek olarak Narlıdere Metrosunu gösteren Soyer, “Narlıdere Metrosu’nun yüzde 95’i tamamlanmış durumda. İstasyonların seramikleri ile uğraşılıyor. Son kalan bir bedel var 30 milyon euro. Mart ayında bu para geldi. Vize aktarımının yapılması lazım. Zaten hakkımız olan meblayı hükümet bize aktarmıyor. Talep ediyoruz cevap yok” sözlerini kaydetti. Soyer, “Özetle daha çok şey var. İZBB borcuna sadık. Tüm bu yangın ortamında dimdik ayakta olan bir kurumdur. Tüm yatırımlarını da hiç tereddütsüz hayata geçirecektir. Tüm engellemelere rağmen İzmir’e en kaliteli hizmeti vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Harmandalı’ndan vazgeçmeye hazırız ama

Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi’ne ilişkin detayları paylaşan Soyer, Harmandalı’nda meydana gelen heyelanın çöp tesisi nedenli olmadığını vurguladı. Harmandalı’ndaki çöp tesisinin 90 bin hanenin elektriğini sağlarken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de gelir elde etmesini sağlamasına rağmen, tesisi kapatmaya kararlı olduklarını belirten Soyer, İzmir’in artan nüfusu ve bu nüfusun oluşturduğu atığı bertaraf edecekleri tesislerin kurulmasına izin verilmediğini belirtti. Soyer, “Başka noktalarda atık bertaraf tesisine ihtiyaç var. Bergama ve Ödemiş toplam 2000 ton civarında atık bertaraf ediyor. Menderes ve Urla’da bertaraf tesisine ihtiyaç var. Urla’da öngörülen alan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü tarafından reddediliyor. Urla Uzunkuyu eski taş ocağı atık sahası da uygun bulunmuyor. Dolayısıyla Urla’da durduruluyoruz. Mendereste uzun soluklu bir yolculuk var. Mendereste yapılan yer araştırması sonucunda Orman Genel Müdürlüğü’nden ön izin tahsisi alınıyor. Arkasından 13 kurumdan onay alınıyor. Çevre Şehircilik Bakanlığına fizibilite raporu sunuyoruz. Sonrasında ÇED başvurusu yapıyoruz. Bu süreçte kurumların görüşü alınıyor. Ancak öncesinde olumlu görüş verenler sonra görüş değiştiriyor. Yer aynı, mevzuatta bir değişiklik yok fakat görüş değiştiriyorlar. Ne yazık ki İl Tarım Orman Müdürlüğünün olumsuz görüşü nedeniyle Mendereste imalata başlayacak noktaya gelemiyoruz. 3 yılı var ÇED sürecinin. 3 yılın dolmasına bir ay kaldı. Bugün valimizden bir ricada bulunduk. Burada İl Tarım Müdürlüğü’nün önceki görüşüne dönmesi lazım ki biz Menderes’te imalata başlayabilelim. Harmandalı’yı kapatmaya kararlıyız. Menderes’te, Urla’da, Bergama’da kapasiteyi artırmamız lazım. İzin vermiyorsunuz. Biz ne yapacağız? Çöpü nereye götüreceğiz? 2007’den beri talep ettiğimiz yerlerin hepsiyle ilgili olumsuz görüş verilmiş. Biz Harmandalı’nı kapattık, İzmir’in nüfusu artıyor. Bakın biz bunlar olmadığı için 90 TIR’la her gün 18 bin kilometre yol yaparak yılda 500 milyon lira bedel ödeyerek atığı başka yere taşıyoruz. Bu İzmirlinin parası değil mi? bu kamu zararı değil mi? bugün değilse bir gün bu kamu zararını yaratanlardan hesap sormak lazım” diye konuştu.

Beni cezalandırmak için İzmir’i cezalandırıyorlar

Soyer’in gündemindeki bir diğer konu da mezarlıklar meselesiydi. İzmir’in her yıl 200 bin metrekare mezarlık alanına ihtiyacı olduğunu söyleyen Soyer, “Biz 7.7 milyon metrekarelik bir mezarlık alanıyla ilgili talepte bulunmuşuz. Bunlarla ilgili Orman Bakanlığı’ndan, Çevre Şehircilik’ten hepsinden taleplerimiz var. Yaklaşık 260 metrekarelik yerle ilgili mahkeme kararı olmasına rağmen tahsis edilmeyen yerler var. neden yıllardır bize bunları tahsis etmiyorsunuz. beni cezalandırmak için neden İzmir’i cezalandırıyorsunuz. Ya mezarlık yeri neden verilmez? Gerçekten vatandaş olarak anlamak mümkün değil” sözlerini kaydetti.

Soyer, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Mesela bizim norm kadro yönetmeliğine göre 1540 itfaiye eri çalıştırmamız gerekiyor. Mevcut kadromuz da 684 kişi çalışıyor. Bu hak Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın  bir senedir kadro açmıyor. Neden açmıyorsun? İtfaiyecinin maaşını biz veriyoruz. Hükümet olarak kuralı sen koymuşsun. Üstelik merkezi sınavla biz kendi yandaşlarımızı sokalım arayışı içinde değiliz. Zabıta memurlarında da aynı durum var. Biliyorsunuz mecliste de söyledim Cumhurbaşkanı’na mektup yazdım. Onlardan bir kaç tanesini hatırlatmak istiyorum. Engelli vatandaşların ad soyad bilgilerini istedik, vermediker. 100 elektrikli otobüs alacağız yazımıza cevap vermiyorlar. 6 elektrikli yolcu gemisi alacağız yatırım planına alınması lazım yok. Dün de bahsettim, ilk okul çocuklarının beslenme çantalarına 20 gram fındık 50 gram kuru üzüm. Tariş’le anlaştık. Her çocuğumuzun çantasına koyacağız. ya bir seneyi geçti izin vermiyorlar. Neden buna izin vermiyorsunuz. Asla bir şikayet için paylaşmadım. Sadece bilinmesi lazım” açıklamasını yaptı.