Soyer: İzmir’in 50 yılını garanti altına aldık

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZSU Genel Müdürlüğüyle birlikte İzmir’e kazandırdıkları 28 milyar liralık alt yapı yatırımlarının toplu açılış töreninde konuştu. Soyer, “İzmir’in 50 yılını garanti altına aldık” dedi.

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 28 milyar liralık yatırımla hayata geçen ve İzmir’in 50 yıllık altyapı sorunlarını çözüme kavuşturan projeleri Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Büyük Altyapı Yatırımları Toplu Açılış ve Temel Atma Töreniyle duyurdu. Törene çok sayıda vatandaşın yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri ile belediye bürokratları katıldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görev süresince İzmir’e yaptıkları alt yapı yatırımları hakkında bilgi verdi. Ayrıca Soyer, “5 yıl boyunca sadece İzmir için canla başla aşkla çalıştık. 4,5 milyon İzmirlinin; hayallerinin, geleceğinin çalınmaması için mücadele ettim. Bir yandan geçmişin halı altına süpürülmüş tüm meselelerini çözmeye bir yandan da bu şehri ganimet olarak görenlerin oyunlarını bozmaya çalıştım. Çeşme başta olmak üzere cennet şehrimize göz diken, içteki ve dıştaki rant yiyicilerle kavga ettim. Çünkü biz gücümüzü güzel İzmir’in temiz kalpli insanlarından alıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gidiyoruz. İzmir daima kendi kaderini belirleyen, kendi sesini yükselten, çok renk çok sesle zenginleşen, demokrasinin en kuvvetli kalesidir. Bu şehir kendi gücüyle yükselmeye, kendi halkının direnciyle ayakta kalmaya devam edecektir” sözlerini kaydetti.

İZMİR’İN EN BÜYÜK ALT YAPI HAMLESİNİ YAPTIK

Soyer, “5 yıl önce bu güzel şehre belediye başkanlığı yapma görevini göğsüme bir madalya gibi taktınız. Birlikte İzmir için aşkla çalıştık. Yaşanan felaketlere hep birlikte göğüs gerdik. İzmir’de yarım asırdır halının altına süpürülen sorunları başlattığımız çalışmalarla çözüme kavuşturduk. İzmir tarihinin en büyük alt yapı hamlesini yaptık. İzmir’de sadece elimizi değil gönlümüzü de taşın altına koyduk. Bugün bu gurur tablosunu hep birlikte kutlamak için buradayız. İZSU Genel Müdürlüğümüzün 28 milyar lirayı bulan yatırımlarının ulaştığı, göz kamaştırıcı noktayı tarihe not düşmek için buradayız. 28 milyar liralık yatırımımızın 11 milyarını bugün açacağımız projeler, 3 milyarını devam eden ve temelini attığımız projeler ve son 14 milyarını ise yeni dönemde başlayacak yatırımlarımız oluşturuyor” dedi.

5 YILDA YERİN ALTINI OYA GİBİ İŞLEDİK

Alt yapı yatırımlarıyla 5 yılda yerin altını adeta oya gibi işlediklerini belirten Soyer, “5 yıl önce göreve geldiğimde kritik bir karar vermek zorundaydım. Ya İzmir’in yer altına yatırım yaparak artık zamanını dolduran alt yapımızı güçlendirecek ya da vitrini süsleyecektir. Tercihim alt yapıdan yana oldu. Yoksa bu şehir her yağmurda sel ve taşkın haberleriyle uyanmaya devam edecekti. İzmir’de insan onuruna yakışır güvenli bir yaşamı teminat altına almak için hep beraber kolları sıvadık. Cumhuriyetin 100’üncü yılında her biri devrim niteliğinde olan iş yaptık. 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, 3200 kilometre içme suyu hattı, 1400 kilometre kanalizasyon hattı, 3 ileri biyolojik arıtma tesisi, 8 paket atık su arıtma tesisi, 2 atıksu arıtma tesisimizde kapasite artırımı, 5 içme suyu arıtma tesisi, 11 paket içme suyu arıtma tesisi, 1 içme suyu arıtma tesisinde kapasite artırımı ve aşırı yağışlarda önlem olarak 200 noktada doğrudan müdahalelerle ürettiğimiz kalıcı çözümler. Emin olun ben saymaktan yoruldum” ifadelerini kullandı.

İLK OLARAK YAĞMUR SUYU İLE KANALİZASYONU AYRIŞTIRDIK

Körfezdeki kirliliği ve konu sorununu çözmek adına ilk olarak işe yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını ayrıştırarak başladıklarını dile getiren Soyer, “Her yağmurda birbirine karışan yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını birbirinden ayırarak işe başladık. 2019’a kadar İzmir’de 600 kilometrelik yağmur suyu hattı yapılmıştı. Sadece 4 yılda 300 kilometre yeni kanal inşa ettik. 2024 yılında rakam en az 400 kilometreye ulaşacak. Artık İzmir’in atık suları arıtma tesislerine, yağmur suları ise hiç kirlenmeden körfeze akmaya devam ediyor. Yağmur sularının arıtma tesisine gelmesi engellenerek hem işletme maliyetlerini düşürmüş olduk hem de tesislerimizin ömrünü uzattık. İzmir’in koku sorunu tarih oldu. Her yağmurda yeniden kanayan o yarayı iyileştirdik. 7 milyarlık yatırımlarla İzmir’in 50 yılını garanti altına aldık” mesajını verdi.
Yağmur suyu ayrıştırma projesi kapsamında kentin en kritik noktalarından biri olan Buca ilçesinde de tarihi bir proje yürüttüklerinin altını çizen Soyer, “Buca’da yağmur suyu ayrıştırma hatlarının 300’üncü kilometresinin açılışı bugün hep birlikte yapacağız” dedi.

KENT MERKEZİNDE EKOLOJİK BİR KORİDOR OLUŞACAK

11 milyat 95 milyon liralık yatırımla uygulamaya koydukları Yaşayan Körfez Programına dikkat çeken Soyer, program kapsamında etap etap yapılanları ve yapılacakları sıraladı. Soyer, “Birincisi, birleşik sistem çalışan kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarını ayırmak. İkincisi, İzmir kent merkezinin arıtma kapasitesini artırmak ve birden fazla noktaya yaymak. Bu kapsamda Çiğli Atıksu Arıtma tesisinin revizyonunu başlattık. Böylelikle tesisimizin toplam arıtma kapasitesini 820 bin metreküpe çıkartıyoruz. Yine bu kapsamda Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisinin de kapasitesini 56 bin metreküpe çıkartıyoruz. Bu sayede Narlıdere ilçesinin evsel atıksuları Güneybatı’da arıtılacak. Karabağlar ilçesinde bir atıksu arıtma tesisi kurulması için de çalışmalara başladık. Bu tesis tarihte ilk kez yeraltına kurulacak. 2026 yılında tamamlayacağımız 850 milyon liralık yatırımla Expo 2026’nın bütünleyici bir parçası olacak. Tesiste arıtılmış suların melez çayına verilmesiyle Yeşildere’de yepyeni bir su kaynağı yaratmış olacağız. Bu sayede kent merkezinde ekolojik bir koridor oluşturacağız. Yaşayan körfez programımızın üçüncü ayağında ise arıtma sonrası süreci yönetmek oluyor. Bu çalışmalarımız kapsamında kokunun ana kaynaklarından biri olan Çiğli arıtma tesisimiz etrafında yer alan çamur stok sahalarını rehabilite ediyoruz. Tesisin çamur çürütme ve kurutma ünitelerinde revizyon ve kapasite artışı yapıyoruz. Bu sayede arıtılmış tatlı su iç körfeze dökülmeyecek bunun yerine Gediz Nehri’ne hayat verecek” açıklamasını yaptı.

KÖRFEZDE YÜZECEĞİMİZ GÜNLER ÇOK YAKIN

Çiğli Atıksu Tesisinin çıkışına günde 200 bin metreküp kapasiteli yeni kazanım ünitesi kurarak atık suların tarımsal ve kentsel kullanıma uygun hale getirilmesini sağladıklarını aktaran Soyer, “1 milyar liralık bu büyük yatırım, körfez kıyılarındaki yaşam için hayati öneme sahip. Son olarak körfezde sığlaşma kaynaklı koku sorunun önüne geçmek için derelerin getirdiği teresubatı ortadan kaldırıyoruz. Yarım metreye kadar düşmüş olan dere çıkış ağızlarında kokuya neden olan malzemeleri bu alanlardan uzaklaştırdık. Yani kısacası körfezdeki kirliliği kıyıdan karadan ve denizden kuşatma altına aldık. Bu güzel körfezde yüzeceğimiz günler çok yakın” diye konuştu. Soyer, “İzmir için aşkla çalıştığımız 5 yılda 974 milyon liralık büyük bir yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisi ve 8 yeni paket atıksu arıtma tesisini şehrimize kazandırdık. 3 atıksu arıtma tesisinde de kapasite artırımı gerçekleştirdik. Avrupa standartlarında arıtım yapan Foça Gerenköy, Modoğan ve Kemalpaşa Ulucak atıksu arıtma tesisini hizmete açtık. Atık suların İzmir’in denizini toprağını kirletmesine müsaade etmedik” dedi.

SOYER TORBALI İÇİN MÜJDEYİ VERDİ

Soyer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Urla Özbek, Buca Sebze Meyve Hali, Buca Balık Hali, Aliağa Çıtak, Bergama Süleymanlı, Torbalı Karakuyu, Çeşme TOKİ, Bergama Yukarıbey’de paket su arıtma tesisi kurduk. Torbalı Ayrancılar Yazıbaşı ve Çiğli Atıksu arıtma tesislerinin ise kapasitesini artırıyoruz. 4 milyar 187 milyon liralık yatırımla atıksuların tesislerimize ulaşmasını sağlayacak 1400 kilometre kanalizasyon hattı inşa ettik. Bu tarihi günde sizlere Torbalı Atıksu arıtma tesisi ikinci aşamasını tamamladığımızı ve montajını da tamamlayarak çok yakında hizmete alacağımızı müjdelemek istiyorum.”

3 BİN 200 KİLOMETRELİK İÇME SUYU HATTI TAMAMLANDI

Göreve gelirken İzmir’in 30 ilçesine yeniden içilebilir musluk suyu sözü verdiklerini hatırlatan Soyer, “4 milyar 228 milyon liralık yatırımla 3 bin 200 kilometrelik içme suyu hattını tamamladık. Hattın uzunluğu İzmir ile Barcelona arasındaki mesafeye eşit. Sadece Çeşme ilçesinde 1 milyar liralık devasa bir yatırım yaptık. Türkiye’nin en önemli Turizm merkezlerinden biri olan ilçemizin özellikle yaz aylarında nüfusunun yoğunlaşması nedeniyle yetersiz kalan eskiyen ve kaçaklara neden olan al yapısını yeniden ayağa kaldırdık. Çeşme’de birinci Etap içme suyu projemiz kapsamında 200 kilometrelik, ikinci etapta 372 kilometrelik, 3. Etap ise 350 kilometrelik içme suyu şebekesi imal ettik. Hızla artan Nüfusu nedeniyle alt yapı yatırımlarımızın odak noktalarından birisi de menemen ilçemiz. Menemen’de 70 milyon liralık yatırımla 63 kilometre yeni içme suyu şebekesi imal ettik. Bugün Menemen ilçemizde üç büyük çalışmamızın da temelini atıyoruz” diye konuştu.

3 MİLYARLIK YATIRIMIN MEYVESİNİ BU SENE ALACAĞIZ

Soyer konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Bu dev yatırımlar devam ederken bir yandan da İZSU’nun kurumsal kapasitesini artırarak sizlerin hayatlarını kolaylaştıracak uygulamalar geliştirmeye gayret ettik. Abonelik işlemlerinin online platformlardan geliştirilmesini sağlayan e devlet, e randevu, dijital fatura, akıllı sayaç, sms bilgilendirme servisi ve mobil uygulamalarımızı güçlendiriyoruz. 1 yılda 894 bin 351 talebi çözüme kavuşturan 185 çağrı merkezimizle 2 milyonu aşan abonemize hizmet veriyoruz. Tamamladığımız bu devasa yatırımların yanında devam eden 3 milyar liralık yatırımın meyvelerini de bu sene almaya başlıyoruz. Bu projelerimiz arasında 982 milyon liralık yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisimiz, 571 milyon liralık yatırımla iki yenilenebilir enerji projemiz, 466 milyon liralık yatırımla 51 kilometre atıksu şebeke hattı, 867 milyon lira yatırımla 374 kilometre içme suyu hattı yer alıyor. Ek olarak Ödemiş, Kaymakçı, Sekiköy, Pirinççi, Çamlıca, Tire Işıklar, Kiraz Kaleköy, Bergama ve Zeytindağ başta olmak üzere 17 paket atıksu arıtma tesisini şubat ayı sonunda hizmete açıyoruz. Geri kalan 23 paket su arıtma tesisini de yıl sonunda hizmete alacağız.
Bu yıl şehrimizin gözbebeği Kemeraltı çarşısında birinci etabını bitirdiğimiz alt yapı ve üst yapı çalışmalarının ikinci ve üçüncü aşamalarını da tamamlıyoruz. Hedefimiz yenilenen alt yapı ve üst yapısıyla Kemeraltı’nı Unesco Daimi Listesine dahil etmek. 2500 yıllık tarihi ile yeryüzünün en büyük Açıkhava alışveriş merkezi olan Kemeraltı’nın 80 yıldır el değmeyen alt yapısını tarihine uygun bir şekilde yeniliyoruz. 2024 yılında ise 590 kilometre içme suyu hattı, 233 kilometre atıksu hattı, 100 kilometre yağmursuyu ayrıştırma hattı, 97 adet yeni içme suyu sondaj kuyusu, 3 atıksu arıtma tesisinde kapasite artışı, 6 yeni atıksu arıtma tesisi bu güne kadar yaptığımız yatırımları takip edecek.”
Bugün sizlerle bir müjdeli haber daha paylaşmak istiyorum. İzmir Körfezi için attığımız adımların hiçbiri yaşadığımız enflasyondan, ekonomik krizden etkilenmeyecek. Nasıl mı? Göreve geldiğimden bu yana bizzat takip ettiğim, bir sürecin sonunda sadece körfezin temizlenmesi için 405 milyon Euro yani yaklaşık 13 milyar liralık bir yatırım finansmanını İzmir’e kazandırdık. Bu İZSU bütçesinin yaklaşık yüzde 56’sı. 405 milyon Euroyu İzmir’e yatıracağız, çatır çatır harcayacağız.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün açılışını yaptığı projeler (11 Milyar TL)

– 3200 kilometre içme suyu hattı,

– 1400 kilometre kanalizasyon hattı,

– 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı

– 3 yeni atıksu arıtma tesisi (Foça Gerenköy, Mordoğan, Kemalpaşa Ulucak)

– 8 yeni paket atıksu arıtma tesisi (Urla Özbek, Buca Sebze Meyve Hali, Buca Balık Hali,Aliağa Çıtak, Bergama Süleymanlı, Torbalı Karakuyu, Çeşme Toki, Bergama Yukarıbey)

– 3 atıksu arıtma tesisinde kapasite artırımı (Torbalı, Ayrancılar Yazıbaşı, Çiğli Aat 4. Faz 2. İkmal İnşaatı)

– 5 yeni içme suyu arıtma tesisi (Foça Musabey, Bornova Karaçam Göleti, Dikili Çandarlı Göleti, Karaburun Mordoğan Göleti, Bornova Kavaklıdere)

– 11 yeni paket içme suyu arıtma tesisi (Bayındır Gaziler, Bergama Örenli, Dikili Deliktaş-Demirtaş, Dikili Salihler Kıratlı, Bergama Gaylan-Armağanlar, Kemalpaşa Kızılüzüm, Ödemiş Köseler, Seferihisar Beyler, Tire Ortaköy Yemişler, Kınık İlçe Merkezi, Kiraz İlçe Merkezi)

– 1 içme suyu arıtma tesisinde kapasite artırımı (Halkapınar)

Yapımına başlanan projeler (3 milyar TL)

982 milyon liralık yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisinin, 571 milyon liralık yatırımla 2 yenilenebilir enerji projesinin, 466 milyon liralık yatırımla 51 kilometre atık su şebeke hattının, 867 milyon liralık yatırımla 374 kilometre içme suyu hattının yapım çalışmaları devam ediyor.

Yapılacaklar (14 milyar TL)

590 kilometre içme suyu hattı, 233 kilometre atık su hattı, 100 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, 97 yeni içme suyu sondaj kuyusu, 6 yeni atık su arıtma tesisi, 3 atık su arıtma tesisinde kapasite artışı ve 40 yeni paket atık su artıma tesisi.

Exit mobile version