Soyer: Kemeraltı’nda adeta bir cerrah gibi çalışıldı

Kemeraltın’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kemeraltı’ndaki çalışmaların birinci etabı tamamlandı. Adeta bir cerrah gibi çalışıldı. Çalışmalar tamamlandığında Kemeraltı İzmir’in cazibe unsuru olacak” sözlerini kaydetti.

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir tarihinin en büyük altyapı yatırımlarıyla birlikte üst yapının da yenilendiği Kemeraltı Çarşısı’ndaki çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Kemeraltı Esnaf Derneği’nde basınla bir araya gelen Soyer, “Kemeraltı’ndaki çalışmaların birinci etabı tamamlandı. Adeta bir cerrah gibi çalışıldı. Çalışmalar tamamlandığında Kemeraltı İzmir’in cazibe unsuru olacak” dedi. Toplantıya Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Konak Muhtarı Tamer Yıldırım, belediye bürokratları katıldı.

REEL OLARAK YÜZDE 25’İNİ TAMAMLADIK

Kemeraltı’nın İzmir’in kalbi olduğunu ve 15 bin esnafın kepenk açtığı 600 bin metrekarelik dev bir çarşıdan bahsettiklerini aktaran Soyer, “Kemeraltı, tarihteki en eski en büyük açık hava merkezi olmak gibi önemli bir başlık taşıyor. Kemeraltı bu şehrin en kıymetli varlığı diyebiliriz. Dolayısıyla biz bu mücevherin bu pırlantanın layık olduğu şekilde o şaşalı günlerine geri dönmesi gerektiğine inandık ve bugününün koşullarında bugünün dünyasında… O nedenle önce alt yapısını düzenlemeye karar verdik. Biz bugün itibariyle 5 etabın birinci etabını tamamlamış durumdayız. İş zorluğu açısından yüzde 40’ları aştığımızı söylerler. Ama reel olarak yüzde 25’ini tamamladığımızı söyleyebilirim. Ama en zorlu ilk etabı tamamlamış olmanın da huzurunu taşıyoruz. Adeta bir cerrah gibi çalışıldı. Mevcut hatları bozmadan sadece gece çalışarak… Çok zorlu bir süreçti ve bu süreç çok şükür ön gördüğümüz tarihte bitti. Biz bu zorlu etabı bir yılbaşı kutlamasıyla taçlandıralım istiyorduk. Ama şehitlerimizin acısı nedeniyle iptal ettik” sözlerini kaydetti.

KEMERALTI HER TÜRLÜ YAĞIŞA ARTIK HAZIR

Kemeraltı’nın deniz seviyesinin altında kaldığı için her yağmurda su baskınları olduğunu hatırlatan Soyer, yaptıkları altyapı çalışmalarıyla saniyede 7 ton su pompalayan 7 pompayla artık su taşkınlarının önlendiğini açıkladı. İzmir’e son günlerde düşen yağmurlara dikkat çeken Soyer, “Bu yağmurlar sayesinde Kemeraltı’ndaki tabloyu test etme imkanı bulduk. 7 pompanın hepsi beraber çalışmadı. En çok iki tanesi çalıştı. İki tanesi bile yağmur suyunu körfeze deşarj etmesi için yeterli oldu. 7 pompanın birlikte çalışması için nasıl bir yağmur yağması gerektiğini hayal edebiliyoruz. Son derece yeterli bir donanım oldu” diye konuştu. Öte yandan Başkan Soyer, 1 Ocak 2024 itibariyle Kemeraltı’ndaki çalışmaların ikinci ve üçüncü etaplarına başlanacağını duyurdu.

KEMERALTI GECE DE YAŞAYAN BİR YER OLACAK

Şu ana kadar 770 milyon TL’lık bir yatırım yaptıklarını dile getiren Soyer, “Bunun tüm etaplar bittiğinde, Kemeraltı’na yapılan harcamaların 2 milyar TL’nin üstüne çıkmasını öngörüyoruz. Bu anlamda aydınlatmalara da önem verdik. Çünkü Kemeraltı’nın gece de yaşayan bir yer olmasına önem veriyoruz. O anlamda aydınlatma çalışması devam ediyor. Bu anlamda aydınlatma çalışması projesiyle dünya çapında ödül kazanıldı. Bu da bizi cesaretlendiren bir durum. Çünkü Kemeraltı’nı cıvıl cıvıl yaşayan bir yer yapma hayalimiz var. Kemeraltı da tüm şehrin cazibe unsuru olacak” açıklamalarını yaptı. Ayrıca Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi için çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Soyer, “Şu anda geçici listedeyiz ama kalıcı listeye girmeyi hedefliyoruz. Bakanlığımızın da bu sürece katkı vermesini arzu ediyoruz” dedi.
Soyer, Kemeraltı’ndaki çalışmalara katkı sunan herkese tek tek teşekkürlerini ileterek, “Özetle Kemeraltı’nı gerçekten bir seçim projesi gibi görmüyoruz. Tam tersine Kemeraltı esnafının bir geçim projesi olarak görüyoruz. Onların ticaret hacmini büyütmek istiyoruz, hem de Kemeraltı’nın bu şehre katkı sunmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

KEMERALTI’NIN BİR ANAYASASI OLACAK

Kemeraltı esnaf derneği başkanı Semih Girgin ise Kemeraltı’nın bir yönetmeliği, bir anayasası olması gerektiğinin altını çizerek, “Bizim tekrar Kemeraltı’ndaki kurallarımızı revize etmemiz ve güncellememiz gerekiyor. En yakın zamanda sizlerin karşınıza daha iyi, müşteriye saygı duyan, sokağına daha çok sahip çıkan, aidiyet duygusu yüksek bir Kemeraltı yaratmak istiyoruz” dedi. Başkan Soyer ise Kemeraltı ile ilgili yönetmelik hazırlığında olduklarını belirterek, “Bu yönetmelik Kemeraltı’nın anayasası olacak. Katı bir biçimde uygulayacağımızı söyleyebilirim. İçeriğinde çalışma kültürü ile ilgili getireceğimiz düzenlemeler olacak. Adil ticaret yapan herkesi koruyacağımız bir düzenleme getiriyoruz. Uzun zamandır çalışılıyor, sona gelindi” dedi.

Exit mobile version