Soyer’den Bakan Ersoy’a işbirliği çağrısı
Didar DEMİRCİ
Çeşme Turizm Alanı Genişletme ve Doğal Sit Kararının İptali davalarındaki son gelişmeleri paylaşmak adına ilgili meslek odaları ve çevre örgütleri İzmir Mimarlık Merkezinde basınla bir araya geldi. Basın açıklamasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da katıldı. İzmir Barosu, TMMOB, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, 105 Sivil Vatandaş, Batı Urla Köyleri Çevre Koruma Ve Güzelleştirme Ve Kalkındırma Derneği, Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Güzelleştirme Ve Koruma Derneği, Doğa Derneği ve Sualtı Araştırmaları Derneği’nin ortak hazırladığı basın açıklamasını İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz okudu. Yılmaz’ın ardından Çeşme Turizm Alanı Genişletme ve Doğal Sit Kararlarının İptaline ilişkin davaları ele alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a İzmir için işbirliği çağrısında bulundu.
“BU PROJEYİ İZMİR’DE İSTEMİYORUZ”
Basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, olayın iki hukuki gerekçesi olduğunu belirterek, “Biri Çeşme Turizm Bölgesiyle projesinin devamıyla ilgili bir karar, bir de sit alanlarıyla ilgili alınmış karar. Birbiriyle çelişen kararlar var. Bundan sonrasında hukuk gereğini yapacaktır diye düşünüyoruz. Biz Baromuza güveniyoruz. Buradan sayın bakanımıza çağrı yapmak istiyorum. Bu proje bir çok çevreler tarafından farklı isimlerle anlatıldı. Bu projeyi İzmir’de istemiyoruz. İzmir’in meslek odaları istemiyor. İzmir’de kimse istemiyor bu projeyi” sözlerini kaydetti. İzmir’in 15 turizm bölgesi olduğunu ve bunların kapasitesinin daha yüzde 15’ini kullanabildiğini aktaran Soyer, Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a çağrıda bulundu. Soyer, “16 bin hektarlık dev bir alanın turizm bölgesi olarak ilan edilmesinin yaratacağı tahribatı biliyorsunuz. Gelin Kemeraltı gibi UNESCO geçici listesinde yer alan bir bölgemizi dünyanın en güzel açık hava alışveriş merkezi haline getirelim. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile işbirliği yapmaya hazırız. Çeşme projesi gibi bir projeden vazgeçin Sayın Bakan. Gelin hep beraber İzmir’in ihtiyacı olan projeleri yapalım” dedi.
YILMAZ: KOŞULLAR DEĞİŞMEDİĞİ HALDE
Çeşme Projesi ile ilgili mahkeme kararına ilişkin ortak metni okuyan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun daha önce projeyle ilgili aldığı ‘yürütmeyi durdurma ‘kararına dikkat çekerek, “Maddi ve hukuki koşullar hiç değişmediği halde, Danıştay 6.Dairesi, ‘hukuki belirlilik’, ‘hukuki istikrar’ ve ‘hukuki öngörülebilirlik’ ilkelerini de yok sayarak açıkça hukuka aykırı olan davanın reddi kararı vermiştir. Kararın ikiye karşı üç oyla oyçokluğuyla alındığını da vurgulamak isteriz. Karar gerekçesinde özetle, sınır belirleme kararında ileri sürülen gerekçelerin, daha sonraki (plan vs.) işlemler sırasında incelenebileceği, idarenin yönetmelikler gereği hazırladığı gerekçe raporunun yeterli olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve yanında pek çok kurumun olumsuz görüşünün irdelenip ilişkilendirmeden, bir genel doğru kabulü ile davamızın reddine karar vermiş bulunmaktadır” diye konuştu.
YILMAZ: KARARI TEMYİZ EDİYORUZ
Danıştay’ın kararını temyize götüreceklerini belirten Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Kararı tüm müvekkillerimiz adına temyiz ediyoruz. Temyiz talebimiz, daha önceki yürütmenin durdurulması kararını veren Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından incelenecektir. Kararın bozulması yönünde sağlam hukuki gerekçeler, yargılama aşamalarında elde edilmiştir. Umarız hukuka uygun karar verilir, hak ve adalet yerini bulur” ifadelerini kullandı.
SİT DEĞİŞİKLİĞİ KARARI
Çeşme Projesi kararı ile belirlenen alanda Çeşme ve Urla İlçelerinin bir kısmını kapsayan Karaköy-Zeytineli etabında, doğal sit alanında daha önce belirlenen alan için İzmir 2.İdare Mahkemesi’nde bakılan davadaki verilen karar uygulanmadan, Çeşme Projesi kararına elverişli yeni bir karar alındığını ve iki ayrı sit bölümünde sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım doğal sit derecesine dönüştürüldüğünü de söyleyen Baro Başkanı Yılmaz, “Söz konusu, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ doğal sit olarak tespit edilen alanların yapılaşmasına izin verilebileceği göz önüne alındığında, uygulanması halinde davacı nezdinde telafisi güç zararlara yol açabileceği ve dava konusu işlemin hukuka aykırılığının açık olması nedeniyle, yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Her iki karar birlikte değerlendirildiğinde, ülkemizde, bu kadar büyük bir alan için yürütülen işlemlerin, mahkeme kararları ve bilirkişi raporları doğrultusunda, sorumluluk içinde hareket ederek, büyük ölçüde kamu zararının oluşmasına neden olunmaması için durdurulması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu. Çeşme Projesi ile Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararının Danıştay 6.Dairesi’nin davanın reddi kararı ile ortadan kalktığını ifade eden Baro Başkanı Yılmaz, “Bunun fırsat olarak görülüp, Yarımada’da telafisi olanaksız zararlara yol açacak oldubittiler yaratılmamalı, temyiz başvurumuz hakkında karar verilene kadar yeni işlem ve eylem yapılmamalıdır” dedi.